Не съм убеден, че новите правила ще подобрят интереса на реалните земеделски производители, които се занимават с биологично производство. Тъй като може да се каже, че те са по-скоро козметични и отстраняват някои от предишните недъзи. Със сигурност във времето ще има подобряване на тези параметри. Така биопроизводителят Цветан Цеков коментира опитите за промени в правилата за биологичното земеделие през 2022-а година. 

Гласувайте: Каква беше 2022-а година за Вас?

“За първи път държавата, в лицето на министерството на земеделието, съзря и проумя, че освен ресурсът, който се отделя за развитие на биоземеделието, трябва да се търси реален пазар и да се работи в тази посока. Да се подобрява потребителската култура, да има разяснителни кампании. Като всичко това е включено и какви са разликите между биологичното и конвенционалното”, каза Цеков. 

Той поясни, че според него във времето ще има градация и ако се водят правилните политики, да се търсят пазари, а също така с промяна в Закона за обществените поръчки да има и биологична храна в обществения сектор. 

“Това е посоката, но винаги има притеснение, че този сериозен ресурс, който е заложен до 2030 г. за развитие на биологичното производство, може да бъде усвояван нецелесъобразно и не от реалните производители - тези, които наистина искат да произвеждат. Условията са заложени така че тези пари могат да отидат в т.нар. субсидиевъди, както се случи в досегашните програмни периоди. 

Това е нещо, което трябва да бъде под контрол и трябва да се работи в тази посока да не се допуска този ресурс, който ако наистина сега не се усвои в правилната посока - да увеличим биологичното производство, такъв шанс едва ли някога пак ще имаме като държава. А възможностите пред държавата да произвеждаме качествена, чиста храна са огромни”, коментира Цеков. 

Именно заради това се работи за промяна по Наредба №5. 
Основните проблеми идват от теренните проверки и документалните проверки, които се правят от служителите на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). Те работят по едни чек листове и колкото и да си добросъвестен, с една отметка могат да те лишат от цялото подпомагане, от цялото компенсаторно плащане.

Проблемите идват от некомпетентна намеса в органичното земеделие. Чисто документално, про форма може един реален производител, който е спазил всички изисквания, заради някаква елементарна грешка да бъде лишен от това плащане. Ако го няма, трудно могат да компенсирани разходите. Това са основните причини”, када Цеков и добави:  
“Сега ще отпадне ангажиментът на ДФЗ и при проверки ще отпаднат тези случайни грешки, тези намеси, които не са много адекватни в много от случаите - субективно се преценява дали нещо се е случило или не.  Ще има и засилено пробовземане, тъй като документалната част и въобще при сертифицирането може наистина да е добре подготвена, но дори тогава е възможно да се употребяват непозволени средства и тогава това може да се ограничи със засилен контрол”. 
Самите фирми, които издават сертификати също ще бъдат наблюдавани по-сериозно, защото по наша прецента и там има доста злоупотреби. 

“В интерес на истината намаляването на биологичните площи се случи единствено и само заради това, че навлязоха много земеделски производители, които никога не са имали намерение да произвеждат. Когато започнахада изтичат техните преходни периоди, в които те имат ангажимент за биологично земеделие, те просто се отказаха. Взели каквото взели, получиха някакви субсидии”, отбеляза Цеков. 

По думите му притеснението е, че парите, които ще се предоставят на биологичните производители през следващия програмен период може да отидат отново в подобни, недобросъвестни стопани. 

“Смятам, че има достатъчно вратички, които са оставени, за да се случи това нещо. Повече от 6 месеца, докато се работеше по тази промяна по Наредба №5, основно се говореше за увеличаване на биологични площи, а услужливо се пропускаше думата “и производство”. 

За съжаление фокусът и на администрацията, и на институции е в увеличаването на площите - гоним 10, 15% на площите. Но в една площ, в която не се работи и не се третира - по този смисъл тя е чиста площ. Трябва ли да я сертифицираме, за да отчетем, че е биологична, а в същото време да няма никакво производство”, посочи биопроизводителят. 

Според него това са механизмите, които трябва да бъдат регулирани и създавани, за да има реални стимули само и единствено за производство. 
“Всеки един краен клиент има интерес да потребява колкото се може по-чиста храна. 

Средстават следва да водят до сериозна добавена стойност, а не да се раздадат за една площ, в която нищо да не се произведе. Имаме възможност наистина да направим революция. А самите земеделски производители, които искат да произвеждат, вече имат достатъчно възможности и технологии, да - те са много по-скъпи, но за това са и тези компенсаторни плащания. 

Апелирам да се произвежда, а не да се мисли как да се усвоява биологичен ресурс”, обобщи Цеков.