След Брекзит фермерите във Великобритания се очаква да предприемат повече действия в областта на климата, за да продължат да получават земеделски субсидии.

Как се справят британците като работници на полето? (ВИДЕО)

Британският министър на околната среда Джордж Юстис обяви, че трябва да се използват публични средства за увеличаване на производителността на компаниите. В същото време обаче фермерите трябва да направят своите ферми по-устойчиви и да допринесат по-добре за опазването на околната среда и климата, както и за хуманното отношение към животните.

Директните плащания трябва да бъдат постепенно премахнати
Както Агри.БГ вече писа, директните плащания, които зависят от размера на земеделската площ, съгласно визията на ЕС, ще бъдат намалени наполовина до 2024 г. Субсидиите, давани на фермерите под тази форма, ще спрат напълно до 2028 г., пише AgrarHeute.

Анализаторите изчисляват, че премахването на директните субсидии ще спести близо 900 млн. паунда на държавния бюджет. Сумите ще бъдат използвани за създаване на нова система за финансиране - „Управление на площите в околната среда“. От този бюджет ще се насърчават устойчиви техники в селското стопанство, нови местообитания за животни и растения, както и повторно залесяване.

Британските фермери получават 3 млрд. паунда за справяне с Брекзит

Допълнителен инвестиционен фонд пък ще предоставя средства за нови технологии.

По-ниски доходи до 2024 г.

Всичко това ще рефлектира върху доходите на фермерите. Анализаторите очакват първоначално те значително да се понижат.

„Много фермери няма да успеят да се справят след драстичните съкращения на директните плащания. Така едно средно стопанство първоначално ще получи с повече от 50 процента по-малко, преди новите програми да бъдат напълно достъпни през 2024 г.“, коментират запознати.