Тези, които са тръгнали по пътя на законно производство, намират начин продуктите им да стигнат до потребителите. Има обаче и една огромна група производители, които не са регистрирани никъде, които в безброй групи – фейсбук и други социални медии, произвеждат, продават, доставят. Това заяви управителят на Фондация “Биоселена” Стоилко Апостолов пред БНР.

Ще има ли опростен контрол за стопанства до 5 ха?

На въпроса намират ли път до потребителя регистрираните биостопанства, Апостолов отговри, че първо трябва да се разделят производителите според това как произвеждат, тъй като много от тях вече са официално регистрирани в Агенцията по храните. 

„Преди десетина години излезе една Наредба 26, според която всички, които имат собствено стопанство, отглеждат животни и произвеждат – мляко, месо, яйца, могат да се регистрират и да си оборудват такива малки обекти за преработка на храни.

Да произвеждат сирене, млечни продукти, месо, яйца, риба и т.н. до определени количества и да ги продават в няколко определени района на страната. Така че има такива, които са одобрени, регистрирани, които се проверяват, регулярно изпращат проби за анализи и можем да кажем, че техните продукти са безопасни, обясни Апостолов.

По думите му за потребителите е рисково да купуват непроследими храни, а спрямо изрядните и регистрирани фермери също не е честно.

Няма контрол, няма никаква гаранция, няма проследимост. Ако се отровите от такъв продукт примерно или получите някакво разстройство и т.н., няма как да докажете, че сте купили от такъв производител. Няма касова бележка, няма регистрация на Агенция по храните, няма нищо”, коментира той.

Стоилко Апостолов: Големият въпрос е – как е възможно да се случва всичкото това. Тъй като не са изолирани единични случаи, това означава, че след като е възможно да се случи, някой го позволява и то в големи мащаби. 

Според Стоилко Апостолов не са кой знае какви пречките за една регистрация по Наредба 26.Вече имаме повече от 2500 такива регистрирани производители, повечето са производители на мед, но над 150 са производители на мляко и млечни продукти”, уточни управителят на „Биоселена“.

Той наблегна и на това, че голяма част от регистрираните продукти са от малки ферми, някои в отдалечени планински райони.

“Приемаме, без да можем да го твърдим с някакви доказателства, че това са по-здравословни, по-чисти храни, произведени с ръчни занаятчийски методи. Далеч от индустриалната храна, която можем да намерим в търговските вериги. Първият им канал за продажба са фермерските пазари и доставки до малки магазинчета. Една немалка част изпращат и с куриерски фирми”, каза още Стоилко Апостолов.