Продоволствената сигурност на една държава е част от нейната национална сигурност. Тези милиарди, които се разпределят всяка година в сектора, са абсолютно достатъчен финансов ресурс, за да може българското селско стопанство да тръгне по нов път. Но за да стане това, трябва да се спрат кражбите, категоричен е земеделският производител Красимир Кумчев.

Слушайте в AgriПодкаст: Ще се изчистят ли недомислиците във ВетИС?

Той лично не е оптимист относно новите лица, които поеха рула в агросектора.

Не може сред министър, четирима заместници и 17 човека в парламентарната Комисия по земеделие да няма нито един агроном. Как би реагирало медицинското съсловие, ако примерно Красимир Кумчев – агрономът, им беше назначен за министър на здравеопазването. Това е абсурдно“, изрази мнение фермерът в ефира на Дарик.

По думите му Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европа е сбъркана, а нашата – още повече. 

„Стигнахме дотам, че вносът на домати да бъде по-голям от тази на банани. А делът на зеленчукопроизводството от общата растениевъдна продукция за 2020 е бил 7,1%, а през 2021 г. е едва 4,6 % – тоест два пъти по-малко, за каква политика говорим! В цялото селско стопанство е необходимо да се извърши революция, не еволюция“, категоричен е Кумчев. 

Такава революция обаче няма как да се случи, не и в този вид, смята Светлана Боянова – председател на Института по агростратегии и иновации. 

„Не за друго, а защото Брюксел има по-други виждания. Те я предвиждат в аспект околна среда, социални измерения, цифровизация. В този контекст може да се говори за революция, но България дали е готова за това?“, реторично пита експертът.

Тя даде няколко примера за дисбаланс между това, което е поела като курс Европа, и това, което България иска, сякаш застинала във времето. 

„От една страна, производителите у нас говорят за празни рафтове, а Брюксел – за въглеродно земеделие. Ние искаме Закон за браншовите организации, а хората на запад говорят за намаляване на пестициди, социални ангажименти от страна на земеделците, биоземеделие. Виждате сблъсъка, за какво говорим“, прави сравнение Боянова, която също е на мнение, че ако се вземат предвид само автобиографиите на новия екип на агроведомството, промяна за земеделците скоро няма да има.