Масово се подготвя източване на мярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства”, смята читател на Агри.БГ.

От 8 ноември се подават заявленията за Ковид мярката

Според него отново ще се налеят пари в кухи и нефункционални проекти. Причината е премахването на редица важни критерии за оценка на проверките по проектите. А именно критерия за почвено-климатична характеристика и бонитетен бал за земите.

По думите му именно затова вече два програмни периода, съответно при мярка 121 “Модернизиране на земеделските стопанства” и при подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, масово се правят инвестиции в неподходящи райони, както от климатична, географска, така и от почвена гледна точка.

Съответно липсата на подобни изисквания за критерии дава възможност за засаждане на неподходящи култури в планински райони или обратното - култури, подходящи за планински райони да се отглеждат в равнинни и т.н.

Често чуваме да се казва, че се наливат милиони за развитие на земеделието и това е така. На практика обаче много от милионите по различни проекти, включително и по 4.1, отиват за кухи проекти или за не толкова ефективни, които реално не подпомагат с нищо земеделския сектор, според нашия читател.

Приемът по подмярка 4.1 приключи на 30 септември. Една от промените, които експертите от ресорното ведомство направиха по критериите за прием именно за редуциране на кухите проекти е, че за първи път се изисква история на земеделското стопанство. Допустими по подмярката бяха кандидати земеделски стопани, които, освен СПО над 8000 евро, имат земеделска дейност над 36 месеца.