В региона на Добруджа се наблюдават десетки практики на развитие на климатоустойчиво земеделие, заявява Виолета Димитрова, координатор за българска страна по проекта „Трансграничен алианс за климатоустойчиво и екологично земеделие в Черноморския басейн“ (AGREEN), пред Фокус

План ускорява работата на ДФЗ

Проектът се изпълнява от шест страни партньори (България, Грузия, Армения, Турция, Румъния и Гърция) с водещ Сдружение „Добруджанско аграрно и бизнес училище“ в Добрич. 

В района се развива земеделие от ново поколение, насочено към опазване на природните ресурси, счита Димитрова, като посочва за пример малките ферми в Добруджа, чиято екологична продукция не може да бъде открита в големите търговски вериги. Тя се предлага основно на фермерските пазари и онлайн.

„Това са хора, тествали десетки климатоустойчиви практики, от които може да се почерпи опит. Имат изградена общност. Нашата идея е да ги обединим под формата на неформален алианс и тези разговори да се водят публично във виртуална платформа“, разкрива координаторът.

Марката „Климатоустойчиво земеделие“ обхваща шестте държави партньори и ще се разпространява на доброволен принцип от стопанства, които имат такова производство. В специално разработена уеб платформа ще има интерактивна карта, на която ще бъдат отбелязани логистични центрове, предлагащи такава продукция.

Виолета Димитрова: В рамките на проекта пред финализиране е стратегия за брандиране на продуктите.

По думите ѝ това, което се налага като решение на възможността за утвърждаване на климатоустойчивото земеделие, е паралелна работа на академичните среди със самите фермери. Димитрова изтъква, че в района от десетилетия се селектират семена с изключително качество, приспособени за нашите климатични условия, посочвайки учените от Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево. Според нея работата на Института по сухоустойчивостта и сдудоустойчивостта на земеделските култури е опит, който може да се прилага и в други държави, защото е свързан с подобряване на конвенционалното земеделие.