Още когато се кандидатстваше за Ковид помощта на база на заявените за предходната година площи и животни, стопани коментираха, че пандемията се случва тук и сега, затруднява пазарите в конкретния момент и от това страдат и новорегистрирани земеделски производители или такива с увеличени площи и животни.

Таванът на извънредната помощ нужно ли е да се вдига?

Сега, когато сме на прага на отварянето на най-голямата извънредна държавна помощ, но този път заради войната в Украйна, и ще се кандидатства на база на подадените за настоящата Кампания 2022 заявления, отново има притеснения.

„Как така ще се плаща за площи от 2022 г., след като те още не са проверени, а фактурите за произведена продукция представяме до края на годината?“, питат реторично фермери.

„Не е ли тежка корупция това, че ще плащаме за площи, за които не знаем дали има нещо произведено на тях?“, споделят мнението си стопани с Агри.БГ. 

Още през месец март тази година стана ясно, че ЕК дава възможност всяка държава членка да отпусне подобна помощ, а подаването на заявления продължи до началото на юни. Тоест недобросъвестни кандидати за подпомагане имаха няколко месеца на разположение, за да се ориентират в обстановката.

„Например, ако някой тази година е решил да прави схема с 500-600 дка домати, той ще може да получи 120 хил. лв. по мярката при таван от 62 000 евро, а даже няма да знаем дали е засадил. А ако този някой е регистрирал две фирми по 300 дка, тогава пък ще прибере около 200 хил. лв.“, дава за пример читател на Агри.БГ.

Според него кандидатстването е трябвало да бъде на база изплатено обвързано подпомагане за Кампания 2021 и подадено за 2022 г. заявление. Както беше и за Ковид помощта, която бе дадена на база на предходната година и вече проверени площи и животни.

А за Кампания 2022 не само че фактури не са дадени, но и проверките на ДФЗ не са приключили.

По отношение на ставките обаче лоши коментари няма, особено на фона на актуализираните технологични карти и реалните разходи за производство. Вече стана ясно, че общинските и областните дирекции „Земеделие“ ще работят без почивка, за да осъществят приема до 15 септември както на извънредната помощ, така и на тази за отстъпка от акциза за газьола. 

Животновъди поискаха по-ранно изплащане до 2 октомври, а не обявения краен срок от 21 октомври, за да могат да се запасят с фуражи на по-сносни цени преди зимното увеличение. За производителите на плодове и зеленчуци навременното изплащане също е жизновеноважно особено на фона на все по-поскъпващите торове и препарати за растителна защита.