Не виждам кой знае каква разлика да се случи през следващите пет години, спрямо това, което е било последните пет години. Така Христофор Бунарджиев, изпълнителен директор на Булагро Груп Холдинг коментира пред Агри.БГ какво според него предстои в близко бъдеще в българското селско стопанство. 

Следим темата за протестите тук 

“Според мен най-важоното е Националният план за възстановяване и устойчивост, който всички чакаме с отворени обятия, най-накрая да стане част от нашата действителност”, отбеляза той. 

По думите му през следващите години българските фермери ще трябва да се приспособят, да се върнат отново към нормалните бизнес процеси, в които да очакват една норма на възвращаемост, норма на печалбата в порядъка между 5 и 8%. 

“Последните две години бяха свързани с огромен ръст, с печалби от порядъка на 100 лв./дка. Мисля, че това бяха две изключителни години, в които те инвестираха по старите цени, а получаваха печалба от продажбата на продукция по новите цени. Да, но това не може да продължава вечно. Свидетели сме, че горивата върнаха назад доста чувствително, металите върнаха назад доста чувствително, селскостопанската продукция ще спечели по-малко във времеви интервал от 6 месеца, от порядъка на няколко милиарда лева загуба. 

Така че ще се върнем към нормалните ценови нива. И смятам, че фермерите ще бъдат по-внимателни в инвестициите, които правят”, обясни Бунарджиев. 

Той сподели, че му се иска биоземеделието да навлезе повече в нашето земеделие и повече фермери да се насочат към него. 

“Това са продукти с висока степен на добавен стойност. Но това е малко идеалистична представа от гледна точка на това, че България има всички възможности да прави икономика от мащаба. Ако разполагаш с 50-100 дка, икономически оправдано е да сееш биологични култури, независимо дали те ще бъдат зеленчуци или биологична пшеница, докато при нас мащабите са огромни и биопроизводство ще бъде доста трудно. А пък и самият вътрешен пазар няма да го поеме. За българина да яде чиста храна е някаква химера, не му е много ясно”, посочи Бунарджиев. 

Според него е нереалистично да се разчита на пазар в чужбина за родните биопродукти. 
“Те могат същите биохрани да си ги произведат при тях. Така че не виждам кой знае какво да се случи през следващите 5 години с изключение на това фермерите да бъдат по-внимателни”, добави бизнесменът. 

Той има наблюдения и върху препаратите за растителна защита. 

“Виждам доста пордукти да излизат от обращение, забранени от ЕК. Да, обаче не виждам с какво ще бъдат заменени те. В един момент съществува сериозен риск да спадне рязко производителността на труда. И като казвам рязко, имам предвид 20-30 процента. Което ще ни направи изключително неконкурентни спрямо нашия основен пазар - Черноморско пристанище.

Франкировката Черноморско пристанище показва ценовите нива на Русия, Казакстан, Украйна, Молдова, Румъния и България. Тоест, ако ние не се съобразяваме с тези нива, ние просто ще излезем от бизнеса. И ако при нас рязко падне производителността и се увеличат разходите, това означава, че в един момент ние ще бъдам неконкурентоспособни”, коментира Бунадржиев и добави:

“Основният проблем е, че ние произвеждаме доста повече от това, което консумираме. При пшеницата произвеждаме около 6,5 млн. тона, а пък вътрешната консумация е 2 млн. тона. Ние произвеждаме три пъти и половина повече отколкото консумираме. И тази разлика трябва да отиде някъде, да излезе от пазара - единственият начин е в чужбина. А пък там отново допираме до котировка Черноморско пристанище”.