Оцеляването на малките семейни ферми става все по-трудно. Това е позицията на Златина Георгиева, която заедно със семейството си отглежда 40 млечни крави и телета във варненското село Изворско. Началото е поставено преди 8 години. Така младата дама продължава потомствената традиция в семейството. 

Животновъди, ще се справите ли с реализацията по обвързаната подкрепа?

Ниските изкупни цени на млякото през последните години принуждават Златина и семейството й да търсят варианти за оцеляване. „Нямаше как да се получат нещата при цена от 0,35 лв. за литър. Въпросът тогава беше или да затворим фермата, или да изградим преработвателен цех, т.е. да инвестираме още”.
Така преди 3 години правят мандра и започва производство на кисело мляко, сирене и заквасена сметана. Днес този асортимент е по-богат и включва още кашкавал, цедено мляко, краве масло.

Преработката на млякото и реализацията на млечните продукти дава смисъл на цялото начинание в Изворско. Основното място, където фермерката се среща с ценителите на чистата храна, са фермерските пазари във Варна. 

Въпреки че не продават суровината на прекупвачи и други преработватели, Златина е солидарна с колегите си относно проблемите, породени от ниската изкупна цена в момента. "Точно ролята на държавата е важна в момента, има начини, има механизми за прилагане", смята дамата. 
 

Днес семейната ферма отново е поставена на кръстопът и трябва да вземе трудно решение: 

Златина Георгиева: Основният проблем в момента е липсата на работна ръка в животновъдството. Това ни води до мисълта, че трябва да намалим броя на животните, което мен лично много ме притеснява. 

Въпреки че фермата е семейна, в нея денонощно има нужда от работна ръка. „Няма как обаче да си при животните, да доиш, чистиш, храниш, после в мандрата да правиш сирене и да ходиш по фермерските пазари да реализираш. Трябват поне още 1-2 души, тъй като нашите възможности имат предел”, допълва още стопанката.

Според нея трудностите с намирането на работници произтича от нежеланието им да си изцапат ръцете. „За много млади хора това не е престижна работа. Мисленето е изкривено, страшно ми се вижда вече”, не крие Златина.