Хранително-вкусовата индустрия се развива постоянно. Доказателство за това са разработването на нови ниши, популяризирането на различни диетични планове и др. Едно от новите направления е производството на мляко без крави и мед без пчели, пише Би Би Си.

Пчелари, вижте как да продавате по Наредба 26

Като веган определено ми липсва консумацията на пчелен мед, казва Дарко Мандич, съосновател и главен изпълнителен директор на MeliBio.

За веганите е обичайно да изпитват носталгия към определени храни. Това, което обаче е извън обичаите, е решението, което предлага Мандич: да произведе вид мед, идентичен на натуралния във всяка молекула, но създаден без да бъдат включени в процеса пчели.

Когато погледнете меда и се запитате как е направен, разбирате, че пчелите събират полен и нектар от цветята и след това го превръщат в пчелни пити, които представляват фруктоза и глюкоза, казва предприемачът.

Ние симулираме този процес в лабораторни условия, използвайки микроорганизми, които създават същите блокове от мед, допълва той.

През последните няколко години алтернативните на месото и млякото храни, базирани на използването на растения, стават все по-популярни. При много от тях става дума за сложен процес на производство, за да се постигне аромат, текстура и лесна употреба.

Но сега много стартъп компании, подобни на MeliBio, търсят начини да използват ферментацията, за да произвеждат вегански храни, идентични като биология на оригиналите.

Чрез процеса на ферментиране микроорганизми обработват суровината и създават полезен продукт – мая, например, която се подхранва със захар и се произвежда алкохол, за да се получи накрая бира.

Чрез подбор на начина на действие на микроорганизмите и храната, която използват, е възможно да се създават различни крайни продукти – яйца, мед, белтъци и мляко.

МЗХГ: Вносът на мед у нас е сравнително малък

Една от компаниите, които върви по този път, е Better Diary, чието седалище се намира в Лондон. Тя разработва мляко и сирене, създавани чрез ферментация на мая.

Начинът, по който работи, е сходен на този, който се използва при пивоварството. Има един ключов момент – вместо бира, ние произвеждаме това, което искаме, казва Йеван Нагарайах, главен изпълнителен директор на компанията.

Технологията използва мая като основа, подхранва я със захари и я превръща в мляко, какъвто е нашият случай, допълва той.

Подобни методи се използват за производството на яйчени белтъци от компанията Clara Food, базирана в Сан Франциско. Тя възнамерява да се превърне в най-големия производител на този продукт в света до 2028 г.

Технологията, която използва ферментация, позволява да се контролират параметри като текстура, вкус и кулинарни свойства, казва Артуро Елизондо, съотновател на компанията. Както и прави веганите щастливи, тъй като култивираните продукти са по-безвредни за природата, допълва той.

Според Организацията по прехрана и земеделие (FAO) месото и млечните продукти допринасят с 14,5% за световните парникови газове. Същевременно апетитът за пчелен мед се отразява негативно върху много видове пчели, казва Мандич.

Масово пчеларите използват един вид пчели, тъй като светът има нужда от все по-голямо производство. Те активно се борят с дивите и други видове пчели и ги изтласкват, допълва той.

Мандич споделя още, че по всяка вероятност растителните алтернативи на млякото ще бъдат срещнати първо като съставка в други продукти, отколкото като продукт в буркан или картонена кутия.

Около 2/3 от пчелния мед, който се продава в магазините, е мед, който е използван като съставка за производството на други храни – напитки, козметика, лекарства и др. Затова ние започваме да се развиваме първо в сферата на B2B услугите, казва предприемачът и уточнява, че вече работят с 15 фирми в САЩ.
MeliBio очаква да започне първите доставки в края на тази година.

Better Dairy има сходна стратегия. Компанията е отправила поглед към ресторантьорските вериги.

Един от проблемите двете компании е свързан с етикетирането. Дали тези продукти са истинско мляко, яйца и мед? MeliBio и BetterDiary се надавят, че властите ще ги признаят.

На молекулярно ниво те са идентични, затова защо да не са един и същи продукти, казва Нагарайах.

Ако трябва да им дадем друго име обаче, ще го направим, допълва той.

Една от интригуващите възможности при производството на животински продукти, използвайки ферментация, е възможността да се създават продукти с по-добри качества от оригиналите им.

По този начин ние няма нужда да добавяме лактоза в продуктите ни. Ще я заместим с друга захар, която е по-лесна за храносмилане, казва Нагарайах.

Имаме и други възможности за развитие. Сега стартираме с краве мляко, но на практика можем по същата методика да произведем кърма, допълва той. Само преди дни Нарагайах е тествал 23-ия прототип на алтернативния мед.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Клиентите купуват повече след личен разговор с фермера

Агроиновации: Специални дронове в биопчеларството

Мед със суперхрани жъне популярност