Изкупната цена на млякото – тема без край. Фермерите продължават да недоволстват от парите, които получават за литър от целогодишния си труд, а последните прогнозни данни за цените, които не отчитат повишаване, отново доведоха до сблъсък на мнения кой е основният проблем в животновъдството.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Стойности от 0,65 лв./л краве мляко за този месец отчетоха от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). Това предизвика поредната разгорещена дискусия на страницата на Агри.БГ. „Подигравка“ е масовата дума в реакцията на животновъдите, като се правят ред сравнения с цената на половин литър вода и чаша кафе. „Това е основният доход в млечния сектор, ако цената му се вдигне, парите ще стигат за всичко”, пише Никола.

Противоположното мнение обаче е, че изкупната цена сама по себе си не е решаваща за доходите на фермерите.

Проблемът при краварите е ниската средна млечност от крава (най-ниска в ЕС), слабият генетичен потенциал на кравето стадо, под 3000 л от животно и високата себестойност на фуража, в това число и на грубия (сено, слама, силаж). Доброто управление на бизнеса с мляко зависи от много важен фактор - обединяване и коопериране на сродни дейности, което ги прави по-ефективни и гарантира добри печалби, което засилва интереса предимно на младите фермери.

За да се случи това при млякото, най-важният фактор беше създаването на Млечен борд. За да разберат фермерите и техните вождове (на десетките Асоциации на животновъди), е небходимо да проучат практиката по този въпрос в Европа (не само в страните членки). Цена на кравето мляко от 0,65 лв./л, съобразена със стандарта на цените на другите храни у нас, е добра цена”, коментира читателят Краси Хр.

Същият твърди, че в момента цената на овчето мляко е 1,50 лв./л без ДДС, което по думите му е висока. Според други това не е вярно.

Относно изкупуването на кравето мляко също има разнопосочни мнения. Фермери споделят, че продължават да получават по 0,62 лв./л, а някои твърдят, че по места дори се изкупува за 0,50 лв./л. Мненията, че цената не е определяща обаче, продължават. В таблицата се вижда, че разликата с родната такава и тази в ЕС е около 0,05 лв./л.

„Ако доиш 9 400 л мляко от крава средно за един лактационен период (Дания, Нидерландия), тази крава при цена от 0,65 лв./л формира годишен доход от 6 100 лв. Но ако доиш 2,800 л. от крава (средно за България), това означава 1 820 лв. доход от крава при същата цена. В Европа практика е поне грубият фураж да се произвежда от фермера и да се влага на себестойност в разходите за литър мляко, а не както е масовата практика у нас - да се купуват бали и силаж на пазарни цени. Това снижава значително разходите за производство на мляко и като се натрупат други неспецифични разходи, които може да се минимизират, при цена 0,65 лв./л много от фермерите ни са на минус. Интересно как оцеляват?“, анализира Краси.

Тук се включва и друг читател на Агри.БГ, който дава своята гледна точка:

„Потенциал на кравето стадо под 3000 л от животно не е възможно. Истината е, че краварите отчитат по-малко мляко заради данъците, а млеконадоят всъщност е над 3 500 л на крава. Високата себестойност на фуража, в това число на грубия (сено, слама, силаж) - тук си много прав“, коментира потребителят с прякор „БГ реалноста" и добавя: Но и цената на млякото е ниска. 65 ст./л е само статистика, истината е друга. И това е така, защото мандрите ти казват цена, нищо не зависи от теб. Поставен си на колене, ако поискат, могат и да не плащат.“

Че мандрата не плаща навреме, се оплаква и друг животновъд. Сигурно друг пък ще се похвали и ще каже, че няма такова нещо. Темата е един непрестанен цикъл на мнения в обществото, докато цената остава без промяна, недоволството също.