Повишението на цените на фуражите ще задържи високи изкупните цени на млякото, които на регулирания пазар се нареждат на 4-то място по равнища за последните 20 години, отчитат от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Браншови организации настояват за повече точки за чувствителни сектори

Колко всъщност се е увеличило млякото обаче и дали това е достатъчно за покриване на разходите на производителите? Данните сочат, че в края на миналата година средната цена на суровото мляко в ЕС-27 е 0,77 лв./кг., а за ЕС-13 - 0,69 лв./кг. У нас изкупните цени на млякото достигнаха 0,65 лв./кг без ДДС през първите два месеца на настоящата година, като плавно се повишаваха с до 0,02 лв. още от октомври 2020 г.

Тези две стотинки обаче не могат да компенсират много по-високите разходи за фуражите, които също поскъпнаха заради сушата. „За да покрием нуждите си спокойно, изкупната цена на млякото трябва да е поне 0,80 лв./кг“, заявява пред Агри.БГ Велислава Вълчинова, собственик на 80 млекодайни крави от породата Симентал.

Животновъдката дава пример със седмичните си разходи за изхранване на животните през зимата. Фуражната смес, която купува, е струвала преди 24,60 лв./кг за чувал от 40 кг. Същият сега е на цена от 27 лв.

„Триците, кюспето, царевицата, житото – всичко поскъпна заради криза, суша, всякакви причини. Ако производителите на зърно и фуражи могат да си позволят да задържат стоката си и да не я продават на ниска цена, ние трябва да изхвърлим млякото, ако не го продадем, и всички се възползват от този факт. При нас увеличението се получи с около пет стотинки, а фуражите поскъпват с дни и часове, коментира фермерката.

Велислава зарежда ежеседмично стопанството си с фураж. Разказва, че преди това ѝ е струвало около 1100 лв., а сега - около 1300 – 1400 лв.

Не зная следващата седмица какви ще са цените на фуража, предупредиха ни, че вероятно още ще се увеличат, добавя тя.

В помощ на стопаните, отглеждащи млечни животни, до 15 февруари 2021 г. тече прием по de minimis. Държавната субсидия бе приета точно заради скока в цените на фуражите и причинените от това затруднения по изхранването на животните. Велислава също ще се възползва от помощта, но пресмята, че дори с нея зимата ще е трудна и смята, че цените на млякото трябва да вървят успоредно с общото поскъпване, за да е рентабилно производството му.

Доволна е, че поне изкупвачите, с които работи, плащат редовно - нещо, с което не могат да се похвалят всички производители. При нейните колеги със забавени по месеци плащания ситуацията ще е още по-сложна.

А според CAPA осезаемото поскъпване на фуражите ще доведе или до повишаване на изкупните цени на млякото, или ще се отрази на продуктивността на животните.