Производителите на мляко от Европа ще протестират в понеделник в Брюксел срещу ниското заплащане на тяхната продукция.

Животновъд: Малките преработватели не използваме сухо мляко, работим със собствена суровина

 

Демонстрацията, която се провежда две седмици преди европейските избори, ще съвпадне със заседанието на Съвета по земеделие и рибарство и предшества Международния ден на млякото. 

Протестът, в който участват делегации от Италия, Германия, Франция, Белгия, Литва, Ирландия и Дания, ще дефилира под мотото „Справедлив доход за фермерите, сега!“.

„В продължение на години сме свидетели на спад на печалбите на фермерите, принуждавайки мнозина да изоставят прехраната си“, обяснява Силвия Дебериц, генерален мениджър на Европейския млечен борд (ASBL), който организира протеста. Тя подчертава тревожна тенденция, според която все по-малко млади хора навлизат в селскостопанския сектор. Това оказва влияние както върху продоволствения суверенитет, така и върху сигурността в рамките на Европейския съюз, съобщава brusselstimes.com.

Затова млекопроизводителите ще използват възможността да призоват Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия, както и всички селскостопански организации, активно да подкрепят справедливите доходи за своя сектор.

Планира се шествието да привлече няколкостотин участници с пластмасови крави в реални размери, боядисани в национални цветове. 

Прекъсвания на трафика се очакват от сутринта в Европейския квартал, предупреждават от брюкселската полиция.