Европейски млекопроизводители се готвят за протест на 23 януари в белгийската столица Брюксел, съобщи на сайта си Европейския млечен борд. 
 
 
Недоволството на фермерите ще бъде изразено пред сградата на Съвета на Европа и то по време на заседание на съвет на агроминистрите в Европейския съюз (ЕС). 
 
„Пазарът на мляко все още е в криза. Доброволното свиване на производството постигна ефект от повишаване на цените, но в същото време продажбите на сухо мляко от запасите на ЕС го поставят отново под натиск“, се казва в изявление на борда.
 
Оттам са категорични, че мерките на дават необходимия резултат и че секторът има нужда от дълготрайни инструменти срещу кризи, които да предотвратяват появата на излишъци на пазара на млякото и да води до дълготрайна стабилност. 
 
Мерки
Според борда е крайно време Европейскита комисия (ЕК) и агроминистрите в общността да създадат легална рамка за предложената от организацията програмата за отговорно поведение на пазарите. 
 
 
ЕК обяви преди два месеца, че ще освободи 22 500 тона сухо обезмаслено мляко от системата за публична намеса, в която в момента има над 350 000  тона. 
 
На първия търг обаче само оферти за общо 40 тона бяха одобрени от ЕК, докато вторият, проведен в началото на годината, се провали напълно заради ниските цени в подадените оферти.