Двадесет и първи век е, а в млечното животновъдство не може да се каже, че има много породи едър рогат добитък. Специалисти по селекция от цял свят посочват четири породи като основни за промишленото производство: Холщайн, Айршир, Джерсей и Кафяво швейцарско говедо. Какви са ключовите им характеристики пише DairyNews.

Възрастово ограничение за животните: Откога и при какви условия ще се плаща?

Порода Холщайн

Тази порода говеда е машина за производство на мляко, както я наричат някои. Днес е най-популярната в света. В продължение на много години е използвана за подобряване на регионални порода в различни страни.

Макар родина на Холщайн да е Холандия, съвременните представители на породата в голяма степен са придобили своите качества в резултат на селекционна работа в страните от Северна Америка, а именно в САЩ и Канада. В САЩ почти 90% от млечното поголовие е порода Холщайн. Тя се отличава с висока производителност, добра плодовитост и здраво тяло. От фермерите се изисква да осигурят комфорт на животните.

Според Съвета за развъждане на млечен добитък на САЩ (CDCB USA) средният показател за производителност на породата Холщайн през 2020 е около 11,8 хиляди кг мляко за лактация (3,86% мазнини и 3,13% чист протеин).

Порода Айршир

Айрширската порода е родом от Шотландия. В продължение на много години рогата й бяха нейна визитна картичка. Те често достигаха дължина половин метър и повече. Средният показател за продуктивност за 2020 г.  според CDCB USA възлиза на 7,1 хил. кг мляко за лактация (4,05% мазнини и 3,1% чист протеин)

Порода Джерсей  

Породата е добре позната и е създадена на остров Джърси край бреговете на Франция. Тялото на говедата е с неголяма маса – 450-500 кг. Запомнящи са тъмните очи. Джерсей е призната като една от най-красивите породи. Най-добрата представителка на порода, регистрирана в САЩ, на възраст 5 години дава 25,237 кг мляко за лактация с 6% мазнини.

Средният показател за продуктивност за 2020 г. според данните на CDCB USA възлиза на около 8,3 хил. кг мляко за лактация (4,88% мазнини и 3,7% чист протеин).

Кафяво швейцарско говедо

Породата води началото си от кантона Швиц в Швейцария. Широко известна е като месодайна и млечна. Животните се отличават с добро здраве и приспособимост към различни условия на отглеждане и климат. Средният показател за продуктивност за 2020 г. по данни на CDCB USA е около 8,9 хил. кг мляко за лактация (4,19% мазнини и 3,44% чист протеин).

Порода Симентал

Друга месодайна и млечна порода, която има дълга история в животновъдството, е Симентал. През годините с нейна помощ са създадени ред породи. Средният показател за продуктивност за 2020 г. по данните на CDCB USA възлиза на около 11,8 хил. кг мляко за лактация (3,86% мазнини и 3,13% чист протеин).

Говедата порода Симентал се адаптират добре към различен климат.

Монбелиард

Тази порода е известна като месодайна и млечна. Млякото й има добри показатели за използване в производството на сирена и за дълбока преработка. По характер породата е спокойна, дори невъзмутима.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Само за професионалисти: Тайните на успешната селекция на млечни и месодайни говеда

Ето как да изчислите икономическия размер на стопанството си

Пътят от тютюна до малините, орехите и кравефермата