Някои животновъди млечно направление посрещат месец март със свито сърце. Дали мандрата няма да им свали още цената на млякото и дали въобще ще продължава да го изкупува, или медийният шум и проверките на контролните органи са си свършили работата.

Гласувайте: Очаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Междувременно други търсят спасение от ситуацията с постове в социалните мрежи„От 27 февруари е обявен бойкот на млечните продукти! Не купувайте поне две седмици!“, „Молим всички граждани, купете си мляко и млечни продукти от животновъди. Помогнете ни!“, „Нека всички да купуват мляко и млечни продукти от български фермери. Помогнете на вас, на животновъдите и на България!“. Масово текат и регистрации по Наредба 26 за продажби директно от фермата.

Служебният министър Явор Гечев пък обяви, че Министерството няма как да сваля цени, но взема редица мерки по изсветляване, контрол и ценообразуване, които водят до нелоялни търговски практики. Той обеща, че ще бъде направен сайт, в който да публикуват официални данни за цените във фермата, търговията на едро и търговската мрежа. Събира се информация и от други държави.

А докато чакаме това наистина да се случи, ви попитахме дали и как Министерството може да реагира срещу спада в цените на суровото мляко. Равни части от отговорилите над 390 души са на двете противоположни мнения. 

Общо 49% от анкетираните смятат, че има начин държавната администрация да се намеси, основно като затегне контрола на вноса (30%). По все още непотвърдена официално информация камиони с тонове евтино сурово мляко с произход Украйна влизат у нас през Полша и Унгария. 

Според 10% от участниците е нужно държавата да приложи компенсаторни и пазарни механизми в защита на българския производител, а други 9% смятат, че временно решение на проблема би било отпускането на макар и минимална помощ по de minimis, както се случваше обикновено по това време на годината. 

Общо 47% от анкетираните са посочили, че ресорното министерство не може да противодейства на спада в цените на суровото мляко. Масово е мнението, че държавата е безсилна пред фирми с голямо влияние, които диктуват условията на пазара (39%). 

Приносът на войната в Украйна за високата инфлация е безспорен, а европейските коридори на солидарността още повече влошават ситуацията, рефлектирайки върху родните производители. Затова 5% от анкетираните са категорични, Брюксел трябва да преосмисли тази своя солидарност, така че да защити своите фермери.

Засега обаче няма изгледи за това, напротив – ЕК предлага стоките от Украйна да се освободят от мита за още една година. Но отчитайки увеличения внос оттам през 2022 г., Комисията предвижда ускорен защитен механизъм за пазара на ЕС в случай на необходимост. Ако питаме нашите фермери, такъв отдавна трябваше да има.

Едва 3% от участниците в тематичната анкета на Агри.БГ са оптимисти, че пазарът ще се нормализира, когато се постигне примирие между Русия и Украйна. То и когато пандемията отшумя, имаше надежди за по-светло бъдеще, но дойде войната и ги попари. 

„Буфера го обират Полша, Румъния и България. Солидарни сме с украинския народ, но цената, която плащаме, е непосилна за нас. Високите разходи на нашата продукция не кореспондира с тази от Украйна. Някак си прилича на лозунга „Дайте да помогнем“, обобщава тъжната ситуация наш читател.