Млади фермери изпратиха протестна декларация до МЗХ, в която искат да получат яснота по мярка 112 и да изразят разочарованието си от бездействията на МЗХ и ДФ „Земеделие” чрез организиран национален протест на 20 август срещу безобразното отношение на институциите към младите хора, заети в аграрния сектор.

 

Повод за протеста е, че през март 2013 с постановление на Министерски съвет по мярка 112 бяха отпуснати 48 млн. лева за около 1000 проекта. В последствие ДФ "Земеделие" стратира мярка 112 чак в края на 2013 година с бюджет само за 400 проекта, а останалите 600 останаха в очакване на втори прием. Този втори прием така и не стана факт, въпреки промените в Наредба №9 на МЗХ и обещанията на държавата, че са намерени и отпуснати 27 млн. лева по тази мярка.

 

След политическите рокади и смяната на кабинетите, въпросът за отпуснати средства по Мярка 112 все още не е изяснен. Младите фермери настояват във възможно най-кратки срокове да се обяви публично от МЗХ и ДФ "Земеделие" дали ще има финансиране по Мярка 112 и ако не, да обосноват своя отказ.

 

Младите фермери заявиха, че живеят в демократична държава и като в такава ще изразят своята гражданска позиция под формата на Национален протест в търсене на отговорите, от които зависи бъдещето им в аграрния сектор.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!