Заявления от 36 фермери бяха обработени в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” в първия ден на прием по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани” от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020.
[news]
Най-активни бяха стопаните от област Видин, където са подадени 6 проекта, следва Кърджали с пет заявления. В Благоевград в първия ден са обработени документите на четирима кандидати по подмярка 6.1, толкова са и подадените проекти в Шумен. 
 
В направление растениевъдство най-много са желаещите да отглеждат плодове – сливи, череши, праскови, орехи, показва справка за първия ден от приема. Няколко от подалите заявления за подпомагане са заявили, че ще отглеждат домати, други зеленчуци или култивирани печурки. Най-много млади фермери, които ще развиват животновъдство, са се насочили към зайци и пъдпъдъци, има и проекти за създаване на пчелни семейства и отглеждане на овце.
 
Максималната субсидия, която могат да получат младите фермери е в размер на 25 000 евро и се изплаща на две равни части според изискванията, заложени в наредбата по подмярка 6.1. Крайният срок за прием на документи е 24 юли 2015 г.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!