Ученици от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство, разположена в силистренското село Средище, са на 2-седмична производствена практика в партньорско земеделско училище в турския град Бурса. Бъдещите фермери посещават както ферми за овце, кози и коне, така и млекопреработвателни предприятия и лаборатории за окачествяване на мляко и млечни продукти. Практическото обучение се осъществява по „Еразъм +“, съобщи директорът Камен Неделчев. През пролетта ще стартира нов проект със същото земеделско училище в Бурса, по който още 20 ученици от Средище ще бъдат приети в турския град на обучение. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Общо 259 са младите хора, които се обучават в Професионалната гимназия в Средище. Те изучават механизация на селското стопанство, фермерство, растениевъдство, автотранспортна техника и фризьорство.

„За да бъде качествено обучението, ние стопанисваме и обработваме 950 дка земя от ДПФ. Разполагаме с цялата необходима техника, която е закупена от собствените приходи на училището от земеделската дейност и провежданите курсове“, поясни още Камен Неделчев. Последните закупени машини са трактор и ремарке, а в следващите дни в учебното заведение трябва да пристигне нова цистерна. Преди 20-на дни в училището е доставено оборудване и още техника. 

Реколтата от пролетни култури вече е прибрана и част от нея продадена. Учениците са успели да засеят и пшеницата. Професионалната гимназия поддържа добри контакти с агробизнеса от Силистренска и Добричка област. Учениците провеждат своите учебни практики във ферми и растениевъдни стопанства.

„За да се постигне качествено дуално обучение, в региона трябва да има преработвателни предприятия, но за съжаление такива няма“, коментира още Неделчев.

Училището в село Средище е създадено преди 62 години. През 2001 г. директор става Камен Неделчев, който поема учебното заведение с едва 64 ученици и 1 трактор. Днес броят на възпитаниците на професионалната гимназия е четири пъти повече, техниката – висококачествена и модерна, а сградата на училището – нова.