40 бъдещи земеделци ще се разделят след броени дни с Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич. Те завършват обучението си по професиите „Техник на селскостопанска техника“ и „Фермер-производител на селскостопанска продукция“. Бъдещите земеделци подготвиха специални изненади за своите класни ръководители, с които да отпразнуват абитуриентския си бал на 24 май. 

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

С балони, фойерверки, торта и много емоции младите хора поканиха своите преподаватели на своя последен съвместен празник. За целта те дори подготвиха „извинителни бележки“ за самия абитуриентски бал, с които извиняват отсъствия. 

„Дните са емоционални, изпълнени с празници, следвани от матури, после имаме шествие на абитуриентите и самия бал“, сподели Катя Пандерова, директор на Аграрната гимназия и допълни: „За първи път изпращаме ученици, които се обучаваха в дуална форма на обучение. Това бяха учениците от 12 А по специалност „Техник на селскостопанска техника“. 

През следващата учебна година професионалното училище ще продължи не само с дуалното образование, което залага на качествено обучение чрез практика, но и ще разкрие нова специалност. Това е паралелката по „Растителна защита и агрохимия“. Освен това ще има две дуални форми по специалностите, свързани със земеделска техника и трайни насаждения. Общо четири паралелки ще приеме през есента Аграрната гимназия. "Всички професии, по които се обучават децата, са съобразени с нуждите на агробизнеса в Добричка област и в страната", подчерта още Катя Пандерова.