През 2019 г. ви запознахме с Йовка и Краси от „Зелената градина“ – двама луди, млади, които се завръщат в чирпанското село Градина след дълги години на странстване в чужбина. Започват всичко отначало, като си купуват къща с двор и се посвещават на селския земеделски живот.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

Днес, две години по-късно, семейството им е вече тричленно, зеленчуците им са все по-търсени от място или на пловдивския фермерски пазар „Натурално“, а мисленето им е все така оптимистично напук на пандемията, нарастващите разходи и отлива на техни колеги от сектора.

„За това време завихме втора оранжерия, а тази есен планираме да завием трета, която е най-голямата. Напролет успяхме да покрием само една част от нея и да сложим засенчваща мрежа, защото имахме много разсад“, разказва Йовка. 

Парцелът им от 3,6 дка е разделен на 4 равни части – 20 на 20 м. Миналата година двамата са обработвали и четирите плота плюс две оранжерии. Тази година са ги намалили на три, но за сметка на това увеличават оранжериите. 

„Откъм клиенти ни е много по-добре отколкото в началото. Вече ни познават от уста на уста. Но COVID-19 и затварянето на фермерския пазар на няколко пъти сякаш отдръпна хората. Липсва и покупателната способност на клиентите от малкия и средния бизнес. Слаб е и потокът на центъра, защото много заведения и магазини са затворени. Няма ги и чужденците, които обичат да си купуват бурканчета от производителите за спомен“, споделя Йовка.

Тази година тя и Краси са заложили на най-голямо разнообразие – над 25 вида зеленчуци. Сред тях са няколко сорта тикви, пипер, салати. И докато в началото експериментират повече с по-екзотични култури, сега се съобразяват с търсенето.

„Оказа се, че повечето хора предпочитат зеленчуците, които са им познати. Свикнаха да ядат кейл и манголд, но не и цвят от тиквички например. Някак с COVID-19 интересът към различното изчезна и клиентите търсят зарзавата, който познават. Не искат да рискуват, защото, ако не им хареса, това са пари, хвърлени на вятъра“, категорична е младата производителка. 

Заради тенденцията пролетта да е доста по-хладна и продължителна отколкото преди години, семейството залага на повече култури, за да може да обхване не само пролетта и лятото, но и есента и зимата. Сред тях са тикви, праз, лук, картофи – все зеленчуци, които при правилно съхранение могат да се продават по-дълго време на пазара.

„През декември миналата година сглобихме в едната от оранжериите миниоранжерия от дърво и найлон. Отоплявахме и имахме разсади още през януари. Изкарахме ранен сезон, защото започнахме с летящ старт. Сега чакаме да видим как ще завършим, защото ни притеснява, че пак ще затворят фермерския пазар заради пандемията“, опасява се Йовка.

Несигурността обаче не ги отказва да правят планове и занапред. Докато съберат пари за собствен дехидрататор, ще пробват с машината на свой  приятел да сушат кейл, тиквички, микс за супи, подправки. Ще се опитат и да изградят консерватория, като рециклират стари прозорци. Тя ще е разделена на две – оранжерия и място за складиране. С мисията се заема сръчният Краси, който със сигурност няма да скучае през студените месеци.