Работим само с български производители и сезонни плодове. Не използваме замразени. Ключовата съставка в нашите продукти е шафранът, който отглеждаме в Айтоския Балкан и над Копривщица. Сертифициран е с първо качество във френска лаборатория, разказва Елена Димитрова за Агри.БГ.

Мед със суперхрани жъне популярност

Идеята за добавянето на шафрана тръгва преди години от Георги Панов, който изкарва на пазара дюлева ракия с ценната подправка. По-късно, заедно с приятеля си Васил Червенков, започват производството на гурме сладка и конфитюри, въпреки че образованието им е в съвсем друга област – история и компютърни науки, и то придобито в Англия.

Фирмата стартира през 2020 г., като фабриката им се намира в Копривщица. Залагат на колекции от сладка според сезона, като подбират висококачествена суровина от предимно малки производители и то от районите, където вирее най-добре. Например златното киви е от Бургаско, а прасковите – от Сливенско. Използват още моркови, къпини, смокини, грозде, круша, ягода. 

„Хит на пазара е сладкото ни от ягода, круша и шафран. Имаме също киви със зелен чай и шафран, както и морков с кардамон и шафран по стара арабска рецепта. Залагаме на по-различни и екстравагантни комбинации. Все повече клиенти са отворени към това“, обяснява Елена. 

За да преборят скептицизма на хората, младите преработватели организират дегустационни кампании напролет и лято на площада в Копривщица. Допускат и посещения на фабриката. Най-трудно им е да обяснят на клиентите, че имат и сладка без добавена захар, защото самите плодове са богати на захар. Вместо желатин използват чия, а самата смес приготвят ръчно в медни съдове.

Красивите им бурканчета са налични за продажба на техния сайт и в над 20 физически обекта в страната, като тепърва се налагат на пазара. За първа година участваха на изложението „Фудтех“ в Пловдив в началото на март.

Освен сладка и конфитюри предлагат още биовино от собствени лозя в Южен Сакар, както и гръцки зехтин, който овкусяват с чили, розмарин, шафран.

„Бъдещите ни планове са да обогатим портфолиото си, като произвеждаме здравословни гурме продукти само от пресни български плодове и зеленчуци. В момента разработваме нови продукти като чътни - вид индийско ястие подобно на лютеницата от зеленчуци, плодове и подправки. Стремим се да поддържаме високо качество и да разпространим продуктите ни както в България, така и навън“, споделя младата дама.