Който се плаши от врабците, просо да не сее”, цитира народната подоворка пред Агри.БГ 33-годишният Раде Младенов, собственик на биволовъдна ферма „Радели” в софийското село Казичене, в която животът кипи.

Вижте още истории на фермери в "МОЯТА ФЕРМА"

Биволи, коне, овце, домашни любимци и всевъзможни животинки живеят в хармония с хората във фермата, а децата са щастливи. Стопаните са в началото на 30-те си години. Срещат се покрай любовта им към конете и за няколко години създават семейство, ферма, мандра и успешни млечни продукти. Елина е художник и фотограф, а Раде е 4-то поколение животновъд. Освен това той е и ветеринарен лекар.

„Всеки ден пътувах до Стара Загора на лекции и упражнения и на обяд се връщах да си видя жената, детето и животните. Сутрин ставах рано, след доене излизах да ги паса, ходех да работя като лекар, учех... Така изкарах две години. Дори жена ми, когато забременя за втори път, дойде да ми каже на полето”, споделя Раде Младенов

Историята на семейната ферма започва с няколко броя от изчезващата порода Софийска белоноса овца и 5-6 биволи. Днес вече първите са 25, а биволите, който са страст на стопанина са над 30.

В нашия край е имало много биволи в миналото, типично биволарски район. Това ме запали към тези животни. Биволите не са много лесни за гледане, не са като кравите, по-своенравни са, но пък в същото време са по-корави животни, по-трудно боледуват, по-лесно откъм храна и паша се гледат.

С годините на практикуване и ходене по фермите си направих изводи кое е добре да се направи във фермата като устройствен план на сградния фонд, хранене, доене… Лека-полека съградих нашата ферма. Започнахме от гола поляна, за 3-4 години направихме немалко неща. В момента оборът за биволите ни е около 210 кв.м, направихме и около 150 кв.м обор за овцете, разказва фермерът.

Проблемите с работната ръка и пазара не подминават и младите животновъди, но те намират решение в затваряне на цикъла, директните продажби и семейния тип управление на бизнеса. Преди около година и половина създават мандра, като преработват млякото от биволите на сирене и кисело мляко. За кратко време продуктите им намират много доволни клиенти.

Наистина по-добрият вариант е да успее човек да затвори цикъла, защото ако трябваше в момента ние да даваме млякото на прекупвачи, по никакъв начин нямаше да можем да издържаме животните и себе си. В България почти няма мандри, които да работят с биволско мляко.

Работим основно аз и жена ми. От това домашните хора да работят в този бизнес, по-хубаво няма. Както се казва в Библията, когато вълк нападне стадото, а пастирът й е наемник, той ще избяга, докато ако е твоето стадо, ще се изпълчиш пред вълка, убеден е Раде Младенов.

Вижте повече във видеото.