Проблемите и неволите на младите фермери в страната продължават с пълна сила. Не само, че през лятото на 2009 година беше спрян приемът на проекти по 112 мярка от ПРСР 2007-2013, но и вече одобрени проекти с подписани договори не са получили субсидията си. Много кандидати пък са в неведение какво се случва с проектите им – одобрени ли са или не, ще получат ли финансиране или не... Един от поредните случаи на потърпевш бенефициент по Млад фермер е този на Красимир Димов от павликенското село Недан. Подал е проекта си за разсадник за трайни насаждения през април миналата година. И до сега обаче, заради проблема с удостоверенията от ИАСАС, за които Фермер.БГ вече писа, няма яснота ще получи ли финансиране на проекта си. Публкуваме казуса на младия фермер Красимир Димов:

„Ние сме млади фермери, кандидатствали по ПРСР мярка 112 (създаване на стопанства за млади фермери с разсадници за трайни насаждения – вечно зелени и овощни дървета. За целта съгласно всички нормативи на Р България се регистрирахме като земеделски производители, плащайки всички такси за това. След голямо ходене по мъките по различни инстанции – съвети по земеделието, НАП и регистриране в системата Булстат, след нотариална заверка на всички изискани документи по Наредба №9, документите ни бяха подадени в съответното ОРА по район.

След експертна проверка на документите ни от служители на ОРА и последващи проверки на обработваемите площи, ни беше издаден УР№ за всеки от нас. Оттук започва истинската борба на всеки, който е кандидатствал с разсадник, а именно неспазване сроковете за разглеждане на заявленията за подпомагане по Наредба №9 от страна на ДФЗ. В същото време експертни проверки от служители на ДФЗ показват, че няма несъответствия. Междувременно мярката беше спряна на 16.07.2009 г., като обработката на документите бе разделена на два етапа – подадени преди и след 31.03.2009г. Докато първата група подписват договори през октомври 2009, останалите все още сме в неведение, макар и с положителен отчет (т.е. очаква оторизация).
 
Изненадващо за всички – с подписани и неподписани договори, е решението на ДФЗ да изпрати уведомителни писма, изискващи удостоверение от ИАСАС за съответното производство. Шокирани, младите фермери вадят и този документ в посочения от ДФЗ срок и го изпращат в съответния отдел. Следва отново чакане...

През това време всеки съответно обработва земята си, а подписалите договори предприемат действия по изпълнението им, т.е. длъжни са до 3 месеца от подписването им да прекратят трудови правоотношения, ако имат такива. Краят на чакането беше получаването на следващи уведомителни писма, от които става ясно, че проектите ни с положителен отчет стават с отрицателен, а действащите договори биват анулирани (разтрогнати). Причина за това е въпросният документ от ИАСАС – не е бил подаден заедно с останалите документи в самото начало (макар че не е бил и поискан).

Във връзка с това ние питаме:

1. Защо удостоверението от ИАСАС не присъства в списъка на упоменатите задължителни документи по мярка 112, Наредба №9? Ако това е пропуск в наредбата, защо служителите на фонда не го изискваха при приема на нашите проекти?

2. Редно ли е в условията на криза и неразвито земеделие в една държава като нашата да бъдат измамени млади хора, които искат да останат в нея и да се трудят въпреки всички трудности?

3. Не е ли обидно ДФЗ да не спазва собствените си срокове? Обидно е и това, че умишлено подвеждат хората да си вадят разрешителни от ИАСАС ( на стойност около 600 лв.) и пълнят бюджета за сметка на и без това бедните млади фермери, макар че ДФЗ има достъп до регистъра на ИАСАС и може да направи справка.

4. Кой ще поеме отговорността за съдбата на всички с подписани договори, които съгласно изискванията напуснаха работата си и сега Фондът ги оставя без договор, без пари и без работа в условията на криза?

5. Как  ще  коментира  Министърът  на  земеделието   Наредба 80, глава ІІІ, чл. 5, ал. 3, според която ние сме изключение и дори не ни е необходим такъв документ от ИАСАС?

6. Защо г-жа Калина Илиева на срещата с младите фермери излъга, че не знае нищо, при положение, че именно тя и г-н Светослав Симеонов са подписали Уведомителните писма?

7. Като част от бъдещето на България, която от своя страна е част от Европа, смятаме, че е обидно такова отношение към нас от страна на държавни институции, в това число ДФЗ и Министерство на земеделието.

Ние сме готови да търсим отговори на нашите въпроси от Министъра на земеделието, ръководството на ДФЗ, премиера Бойко Борисов и от органите на Европейската комисия, Европейския омбудсман, за което молим за съдействие и се надяваме с общи усилия да преборим несправедливостта!”

Многократно Красимир и семейството му са водили разговори с МЗХ, администрацията на ДФЗ, дори са се срещали лично с изпълнителния директор Калина Илиева и заместника и Светослав Симеонов. Отговорите, които получават обаче всеки път са неясни, дори противоречащи. Всяка институция „прехвърля топката на другата” и яснота по казуса така и няма...

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!

Още по темат:

Проекти по Млад фермер анулирани заради липса на документ, който не се е изисквал при кандидатстването