Сашка и Красимир са семейство млади фермери от павликенското село Недан. Имат три малки момчета, които още учат. Вече година семейството оцелява с минимален доход. Голямата помощ били кравите, които гледали в стопанството в селото, но после се наложило да ги продадат.

Когато се чу за възможностите на Програмата за развитие на селските райони, Сашка Александрова веднага разпитала как може да се включи, тъй като субсидията за млади фермери е солидната сума от 50 хил. лв. В средата на март 2008 г. разбира, че не може да кандидатства с проект, защото е земеделски производител от 8 години, а мярката подпомага начинаещите в сектора. За да се включат в програмата и да изплуват, семейството взима решение съпругът също да се регистрира като земеделски производител. Започва със седем крави, но после се оказало, че трябва да има поне осем, за да може да кандидатства по мярка 112. Чака до следващата година, когато се пререгистрира с една крава повече, и отиват в Службата за съвети в земеделието, която тогава изготвяше проектите на младите фермери безплатно.

Там им обясняват, че ако се занимават с животни, всяка година трябва да увеличават броя им, а в същото време стопанството им е от трета категория и не отговаря на европейските изисквания, което е сериозна пречка. Затова Красимир Димов прави проект за разсад от източна туя. Продават кравите и засаждат над 800 кв. м с храсти.
След безбройните усилия за събирането на нужните документи, прикрепени към бизнес плана, започва истинският кошмар за семейството. Проектът е готов, консултиран е със специалистите и подаден във фонд „Земеделие”. Получили и квитанция при подаването, която удостоверява, че всички документи са налице. Два месеца по-късно служители от Техническия инспекторат към фонда минават на проверка. Установяват, че всичко е точно и няма разминаване между написаното в документите и действителността.

Седем месеца след това семейството тъне в пълно невидение какво се случва с проекта им. Разбират от пресата и телевизията, че има забавяне при разглеждането на документите, защото фондът е задръстен и специалистите не могат да смогнат. В сайта на разплащателната институция обаче прочитат, че проектът е приет и очаква оторизация.

Ненадейно на 2 ноември миналата година семейството получава писмо от земеделския фонд, в което пише, че трябва да представят удостоверение от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, семеконтрол и апробация /ИАСАС/ в десетдневен срок, ако искат проектът да бъде разгледан.

„За първи път чух за такова нещо и тръгнах да питам какво е ИАСАС, къде се намира и какво трябва да направя, за да получа удостоверение от тях”, изнервено си спомня младата фермерка. Когато отишла в клона на изпълнителната агенция във Велико Търново, разбрала, че за да получи това удостоверение, трябва да извади допълнително 14 други документа. Неволите я отвеждат чак в централата на службата по сортоизпитване в София, където пак с изненада разбира, че към удостоверението върви и още един документ – разрешително за складова база. За да получи удостоверението обаче, Сашка трябвало да отговори на още едно изискване. Да назначи агроном на трудов договор, вписан в НАП и с удостоверение за дипломата на специалиста. С много питане и разказване на неволите си младата жена намира сдружение „Мултифлора” в Батак, където срещу 300 лв. станала член на организацията, която има назначен агроном, чиито услуги се ползват от членовете.

„За да правиш проект по тази програма, трябва да се въоръжиш с много търпение и да имаш нерви като стоманени въжета”, разказва Сашка от Недан. Накрая стоварила всички набавени документи на бюрото на директора на ИАСАС във Велико Търново, за да се увери, че са налице и няма да си има повече проблеми. От там заминала директно за службата в София, но я връщат до Недан, защото давността на скицата на поляната с туя изтекла и трябва да се презавери. „Ако всичко беше наред и разглеждането на проектите във фонда не се бавеше с повече от половин година, нямаше да е такова ходене по мъките”, изрежда патилата си Сашка.

В крайна сметка семейството се вмества в десетдневния срок, в който трябва да изпрати прословутото удостоверение от ИАСАС до фонда.

Неволите на изстрадалите фермери се редят една след друга. Като за капак в средата на декември Красимир и Сашка получават поредно писмо от фонда, от което разбират, че проектът им е отхвърлен, защото не са представили удостоверението от ИАСАС към момента на кандидатстване. „Обезсмислиха всичките ни усилия. Всичко замина на вятъра. Язък за парите, които пръснахме”, ядосано коментират съпрузите.
Те се съмняват, че парите по мярката са били изчерпани и затова са измислени работещи механизми изрядни проекти да не бъдат одобрявани. По техните думи по мярката има пари за 4200 проекта, а подадените са поне двойно повече.
Тласкани от желанието си да направят нещо, да закрепят семейния бюджет и да се развият в растениевъдството, явно не са знаели с какво ще се сблъскат и колко ще им струва този лукс, защото сега са и без кравите си. Неданските стопани поддържат връзка и с други фермери, препатили с проекти за разсадници. Ужилените от фонда, които смятат, че имат изрядни проекти, но са отхвърлени, са решили да пишат до еврокомисаря по земеделието.

От ДФЗ заявиха, че предишното ръководство в разрез със закона е одобрявало проекти без удостоверения от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, семеконтрол и апробация. Според нормативите, без този документ няма как да бъде одобрен един бизнес план. Защо обаче никой през 2009 г. не е обяснил на фермерите за необходимостта на прословутото удостоверение към проекта, остава загадка.

В крайна сметка, след целия преживян кошмар от тези, а и от още десетки бенефициенти, кандидатствали с проекти за разсадници по Млад фермер, миналата седмица Управителният съвет към Управляващия орган на Програмата потвърди решението окончателно да отхвърли проектите на кандидатите.

източник: в-к Борба


Още по темата:


Отхвърлените проекти за разсадници без документ от ИАСАС няма да се преразглеждат

Все още няма решение по казуса с проектите на млади фермери с разсадници

Млади фермери с разсадници все още в неведение за проектите си заради проблеми с документ от ИАСАС

Проекти по Млад фермер анулирани заради липса на документ, който не се е изисквал при кандидатстването