Националната асоциация на младите фермери в България и тази на техните колеги от Унгария - АГРИЯ / AGRYA/ ежегодно организират срещи, с цел обмен на добри практики по отношение на общата селскостопанска политика на Европа, което включва посещение на ферми на домакините.  През изминалата седмица в България пристигна поредната група фермери от страни-членки на Европейския съюз. Посещението им започна от Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие”, където се срещнаха със заместник-министри в съответните ресори, след което продължиха по набелязаната цел на визитата – регион Габрово, и тя случайно или не съвпадна с темата на изминалият и тазгодишен габровски Карнавал: За Животните и хората - за хората и животните.


В тридневният си престой младите фермери обсъдиха различни новости свързани с програмите, по които работят и които са финансирани с европейски средства. Не мина и без споделяне на трудностите. Българските млади производители на селскостопанска продукция получават сравнително нисък процент  субсидии: По 25 000евро на 2 транша, като през първата година са 50 процента минимум, а след третата година на договорните отношения имат право да заявят второто окончателно плащане, т.е. вторите 50 процента. За сравнение – техните колеги от Унгария получават субсидия от 40 000 евро, като имат право да заявят още на първото плащане 90 процента от цялата субсидия. А държавите, които първи са се присъединили към Европейския съюз имат заделени още по-големи средства по мерките на съответните Програми за развитие на селските райони.

 

млади фермери от България, Германия и Унгария


Различното още при германските и унгарските млади фермери от това на българските им колеги е, че при тях бюрократичната машина помага за решаване на възникналите трудности и проблеми,защото има интерес да ги съхрани, да ги насърчи, докато българските производители не могат да се похвалят със същото. При нас, както споделят на шега двете страни важи максимата: Първо да продадеш, а тогава да произведеш! Препоръка, която търпи философски коментари,но не и в областта на селскостопанското производство.


В третият ден от визитата гостите от Германия, Унгария и от различни региони на страната ни посетиха в село Копчелиите фермата на Светлана Иванова, член на младежката фермерска асоциация, която се занимава с отглеждане на червени Калифорнийски червеи, предназначени за биоторове и риболовна стръв. Оттам смениха надморската височина и пристигнаха в балканското село Стоманеците, което е част от Кметско наместничество Зелено дърво към община Габрово, за да видят дейността на своята колежка Ирена Христова, която е заместник-председател на Националната асоциация на младите фермери в България и от няколко години развива птицепроизводство.

 

Видяното по Програмата за развитие на селските райони - Мярка 112 „Създаване на стопанства за млади фермери” и по мярка 123 „Добавяне на стойности към земеделски и горски продукти” очарова нейните колеги и пробуди поредица от въпроси. По втората мярка тази година младата жена доразшири дейността на птицефермата, като отвори малка птицекланица, съобразена с европейските изисквания, с автоматични линии, изработени в Италия. С това и отварянето на магазини в областта за прясно охладено месо, младия фермер Ирена Христова от село Стоманеците, може да се каже, че е затворила цялостно кръга: производител-краен потребител. Доказателство за успешното й развитие е работата й по консултантски услуги, свързани с програмите за развитие на селските райони по 112, 121 и 123 мярка. Дали последната е намерила отговор на вечният въпрос: Кое е първоначалното - кокошката или яйцето е трудно да се даде еднозначно обяснение.Но, въпреки обективните трудности, може да заключим, че младите фермери са в състояние и от пиле мляко да открият, когато са в непрекъснат растеж и търсене, а това може да ни е от взаимна полза.