Oтворена образователна платформа за фермери тръгва на пет езика, включително и на български. Партньор от наша страна е Националната асоциация на младите фермери в България, а проектът, който стартира официално в средата на декември, е по „Еразъм+“.

Заговори се за „активен фермер“ и „нов фермер“ в новата ОСП

Целта е да се повиши конкурентоспособността на фирмите в селските райони чрез обучение на млади земеделски стопани и обмен на добри практики. Една от първите дейности е внедряването на Платформа за образователни ресурси със свободен достъп. Тя се разработва на английски, български, италиански, испански и полски език и цялото ѝ съдържание е напълно безплатно, без да се изисква регистрация.

През следващите две години платформата ще обедини всички резултати на партньорството, като всяка секция ще бъде самостоятелна библиотека.

Раздел „Идентифициране“ ще съхранява докладите за страната, разработени от партньорите през първата половина на 2021 г. Ще се направи по един отчет за всяка държава, който ще открои конкретните нужди на младите стопани. След това партньорите ще минат през разработване на специализиран обучителен материал – напълно безплатно, със свободен достъп.  

Образователните ресурси ще бъдат публикувани в меню „Инструменти“. 

В раздел „Насоки“ ще бъде качен информационен бюлетин, който обединява всички добри практики. Те ще обединят богатството от знания за динамиката на цифровите, информационните и комуникационните технологии, които да помогнат за предприемачеството в селското стопанство.

Националната асоциация на младите фермери в България участва в разработването на:

•    Отворена образователна платформа;
•    Идентифициране на добри практики;
•    Обучение за млади земеделски стопани; 
•    Наръчник с насоки за по-нататъшно развитие на проекта. 

Повече информация за проект Young Farmers може да намерите ТУК.