Процедурите по изменението на Наредба 9 за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 112 „Млад фермер“ се бавят пагубно за младите фермери. За това алармираха пред репортер на Фермер.БГ млади фермери и консултанти, обединени от общата си кауза в група в социалните мрежи.

 

Според Михаил Георгиев, консултант, проблемите между МЗХ и ДФЗ през последните седмици тревожат младите фермери именно от гледна точка на липсата на каквато и да било яснота какво се случва с обещаното отваряне на прием по мярката. „Министърът на земеделието обяви, че заради ръководството на ДФЗ още не е отворена мярката.

 

Ние, обаче, смятаме, че това не отговаря на истината. За да бъде отворена мярката е необходимо първо да бъдат приети и обнародвани в Държавен вестник измененията в Наредба 9. Към момента наредбата все още не е публикувана, което обезсмисля коментарите“, категоричен е Георгиев. Според него вторият сериозен проблем е липсата на бюджет.

 

Георгиев твърди, че от МЗХ обяснили на среща с група млади фермери, че първо трябва да бъде одобрено и гласувано одобрение на увеличение на бюджета на МЗХ, за да има основание министърът да издаде заповед за отваряне на мярката. „За нас е много важно да имаме яснота най-после кога ще се случи нещо – кога ще излезе Наредба 9 и кога ще има одобрено увеличение на бюджета на МЗХ.

 

Едва когато има конкретен и точен отговор на тези два въпроса, ще може да се говори за правно основание за отваряне на прием по мярката за подпомагане на младите фермери“, допълни Георгиев. Той е категоричен, че притесненията на младите хора, решили да се занимават със земеделие, вече минават във фаза отчаяние.

 

„Търпението на всички се изчерпва. Ако мярката не бъде отворена през тази стопанска година, много от младите фермери ще се окажат във фалит. За доста хора крайният срок, до който могат да кандидатстват по мярката, е ноември 2014 г. Освен това не са малко и зеленчукопроизводители, които за трета година вече садят като непрекъснато правят опити да кандидатстват, но не успяват.

 

Как да имат желание тези хора да продължават да се занимават със земеделие“, заяви още Михаил Георгиев. Младите фермери настояват спешно да им бъде даден конкретен отговор дали и кога ще бъде отворена мярката за млади фермери.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!