От днес, 30 март до 1 април Генерал Тошево е домакин на Национално състезание „Млад фермер" `2016, Регионален етап за Северна България. То ще се проведе в Професионална гимназия по земеделие „Тодор Рачински". Агросъстезанието се организира от Министерството на образованието и науката в партньорство с Аграрен университет - Пловдив за седма поредна година.
[news]
Над 25 отбора ще мерят сили в три селскостопански дисциплини - „Растениевъдство", „Животновъдство" и „Механизация на селското стопанство", съобщава Дарик. В първия ден следобед отборите ще бъдат в кравефермата край село Красен и овощната градина в село Преселенци, където ще се проведат първите два етапа от надпреварата. Вторият ден е посветен на представяне на ученическите знания в трите дисциплини, като акцентът е поставен върху „Механизация на селското стопанство". Той ще се проведе на полигона на Професионалната гимназия „Тодор Рачински". За вечерта е предвидена заключителна конференция и награждаване на най-добрите състезатели. Състезанието ще бъде официално закрито на третия ден, 1 април.
 
Учениците ще демонстрират придобити знания и компетенции и практическото им прилагане в областта на фермерството. Всеки отбор ще бъде представен от трима ученици в съответните модули. Състезателните дисциплини са: Разпознаване на семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови култури; Резитба на нискостъблени лозя; Разпознаване на фуражи; Хигиена на млекодобива, подготовка на вимето за доене и доене; Агрегатиране и подготовка на навесен плуг ПН 4х25 за основна обработка на почвата (оран) на зададена дълбочина; Майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут.