Все повече млади хора решават да се развиват в сферата на земеделието. Пример за това е една гъркиня, която не само че намира удовлетворение в работата със земята, но и търси начини да заеме своето място в сектора, предлагайки необичаен продукт на гръцкия пазар, информира Ypaithros.gr.

В чужбина проявяват интерес към нашите ученици в земеделието

Мария Ботис е от Лариса. Преди 5 години решава да се присъедини към програмата „Млад фермер“. Тя притежава няколко ниви в Лариса, семейно наследство. Тъй като има малко познания в сферата на земеделието, решава да се довери на учени и експерти, прави проучвания и чете много, за да предприеме нужните стъпки, които да й донесат желания резултат.

Ботис стартира с отглеждане на бадеми на 70 дка. След това разширява насажденията си с ритан и просо. Просото е високопитателна зърнена култура и е ценена от хората, които страдат от цьолиакия – непоносимост към глутена.

След като отделя много време на проучване на културите, Мария осъзнава, че в други европейски страни просото дава добри добиви. Потребителите го предпочитат заради високото съдържание на протеин.

На 33-годишна възраст започнах да работя със земята и тогава разбрах, че това е нещо, което ми харесва, казва младата фермерка. Днес тя е вече на 39 години.

Разполагайки с няколко акра земя, които наех през 2016 г., се присъединих към програмата „Млад фермер“. Това бе един от най-съзнателните ми избори. Започнах от нулата, спомня си Ботис.

Според Мария за един млад фермер проявяването на доверие към учените може да го спаси от грешки, загуба на време и пари.

Защо просо?

Въпреки че просото е добре познато в Древна Гърция, тъй като е било системно отглеждано за приготвяне на хляб и тестени изделия, днес тази култура се използва предимно като фураж за птици. Просото има богат хранителен състав и е ценен елемент от менюто на човека.

За Мария Ботис изборът на тази зърнена култура се базира на съвременните диетични изисквания.

Идеята за отглеждането на този продукт дойде, когато мои познати ми казаха за проблема с непоносимостта към глутена. Търсейки алтернативен продукт, видях, че в европейските страни просото се търси много като годна за консумация зърнена култура за хора. Затова си помислих, че можем да го направим и в Гърция, споделя фермерката.

Тя има послание към навлизащите в селското стопанство млади хора:

Младите хора, които навлизат в земеделието, трябва да помнят, че нещата не са лесни. Изискват се отдаденост и упорита работа. Съвременният фермер трябва да разчита на собствени си сили, информация, оборудване и преди всичко на волята си да се развива и да подкрепя гръцкия начин на хранене.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ще бъдат ли приоритет младите фермери в новата ОСП?

Кои са победителите в „Млад фермер“?

Стартира националното състезание „Млад фермер“