Михаил Младенов е второ поколение пчелар. Той е от онези млади хора, които са решили да вложат всичката си енергия в един от най-важните сектори - „Селското стопанство”. В същото време приемат и търсят иновациите, като средство за създаване на ефективен бизнес.

 

Смарт пчеларство дори в България: Теодора Тодорова


Фермерът се грижи за 200 кошера в село Сотиря, Сливенско. С пчеларство се занимава от една година. Завършил е „Софтуерно инженерство”, а сега учи и магистратура – „Извличане на информация и откриване на знания”. Ето какво разказа той пред Фермер.БГ.


„Записах магистратурата, за да мога да си набавя нужните знания и да подобря моето стопанство. Всичко започна с осъзнаването, че полевата работа е доста, когато имаш 200 кошера. Аз съм техническа специалност и исках да открия начин работата ми да се редуцира, но и освен това да направя живота на пчелите по-спокоен. Пчелните семейства се чувстват много по-добре когато кошерите не се отварят през кратък интервал”, обясни Младенов.


След като осъзнава, че иска да се занимава с пчеларство, открива и начин как да направи стопанството си по-ефективно – появява се идея за роботизирана система. Всичко сглобява сам.


„Направих и внедрих устройство. То представлява роботизирана система с няколко сензора. Благодарение на тези сензори добивам информация за тегло, температура, влажност, както и анализ на звук. Класификацията на звуци е най-интересната част, тъй като освен, че може да даде знания за доста процеси, тази система все още не е разработена у нас”, разказа младежът.

Какво реално прави една такава система?


„Най-лесно бих илюстрирал отговора на въпроса, чрез пример. Температурата в един кошер е стабилна по принцип. Тя е около 34-35 градуса. Когато обаче се види спад в температурата, веднага става ясно, че нещо не е наред, а дори и конкретно знаем какъв е проблемът – няма пило. Съответно може да се стигне до извода, че няма пчела-майка или нещо се случва с нея. След всички тези бързи анализи аз знам кой кошер не е наред, защо не е наред, какво се случва и как да го оправя”.


Още по-интересна е частта със звуците.


„От звуците се извлича много информация, без дори да са нужни сензори. Те облъчват кошера, като се включват на определен интервал от време. Тогава и събират данните, които се изпращат към компютър, от който ги анализирам. Интересен въпрос е как разбирам кой звук, какво представлява. Отговорът е лесен – създал съм модели, с които може да се предсказва евентуален бъдещ момент, т.е какво може да се случ, въз основа на събраните преди това данни. Съответно когато едно от зададените правила бъде изпълнено, лампата на даден кошер светва, аз анализирам данните от звуците, както и от сензорите и знам какво се е случило или има предпоставки да се случи”, разясни Младенов.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!