Денислав Крумов е IT специалист, който успешно съчетава компютърните науки и земеделската дейност. От 2016 г. развива черешова и сливова градина от стари сортове на обща площ от 11 дка в Кюстендил.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

Реализира продукцията директно до крайния потребител чрез онлайн платформа като доставя череши до вратата на своите клиенти.

“Тази практика е в полза на потребителите и функционира успешно в условията на COVID-19”, обясни Денислав, по време на Третия национален форум на младите фермери, чийто медиен партньор и част от експертното жури бе Агри.БГ.

Идеята е да се осигури лесен и достъпен начин на потребителя на произвежданата в стопанството продукция.

“Имаме изградена иновативна технология, като в социалните мрежи на нашата страница обявяваме какъв сорт ще берем, цената му и локациите от където може да си получат продукта. Клиентът оставя коментар под поста с желано количество и място откъде ще бъде взета поръчката. Тъй като мотото ни е, че плодът е бран в деня на доставката, след 14:00 всеки получил “лайк” на коментара си, дава гаранция, че неговата поръчка е обработена (набрана) и пътуваща към мястото на доставка”, разясни Денислав.

Именно посредством социалните мрежи и страницата си във Facebook, фермерът извършва и директните доставки до потребителите.

“Това е изключително полезно и практично за справяне с предизвикателствата, причинени от Covid-19 и улесняване на потребителите. Също така и спестява средства и излишни разходи. А нереализираната продукция е значително по-малко”, категоричен е младият фермер.

В стопанството си Денислав прилага екологични практики на производство и насърчава потребителите да използват торбички за многократна употреба.

Той развива и нов проект, който нарича отворени врати.

“Това позволява на потребителите да посетят стопанството и да си наберат сами череши. Организирам и посещения на групи с деца в стопанството ми, като развивам и занимателна, и образователна дейност за подрастващото поколение”.

Денислав Крумов спечели наградата за IT технология на Третия национален форум на младите фермери в АУ-Пловдив.