880 млади фермери чакаха година и половина, за да получат одобрение по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани”. От тях с биологична насоченост са общо 654. Първите договори бяха връчени на стопаните в края на миналата седмица и Анна-Мария беше сред тях.

Финансират 654 биопроекта по млад фермер

Заедно със съпруга си отглеждат 176 животни от породата Калоферска дългокосместа коза. Фермата им „Каракулак“ е в благоевградското село Долен. Когато подава документите, тяхната дъщеря е на 5 месеца. Днес момиченцето е вече на две години.

„Нашата инвестиция до този момент е над 300 хил. лв. Не успяваме да се издържаме само от животновъдство, затова теглим кредити и взимаме назаем от наши приятели – малкото, които все още са останали в България,“ обяснява младата дама. 

Семейната ферма е сертифицирана като био. В момента само развъждат животните. Част от тях са закупили от Сидер Седефчев от пиринското село Влахи, а друга – от Асоциацията за автохтонни породи кози в България.

„Капацитетът ни е 1000 животни. Искаме да ги направим поне 800. Целта ни е да е възродим и развъждаме тази красива порода, която е застрашена от изчезване. Сами гледаме животните на 300 дка свободна паша. Трудно е да намерим работна ръка, пък и в момента не можем да си го позволим,“ разказва Анна-Мария.

За изготвянето на проекта по млад фермер тя е платила 2 хил. лв. на консултантска фирма. Смята да кандидатства и по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”, но този път да ползва безплатните услуги на Национална служба за съвети в земеделието.

„Идеята ни е да си направим мандра и да върнем истинския сладолед от едно време. Да предлагаме на пазара био козе сладолед. Надявам се до 5 години да сме успели да си направим ремонт на сградите по европейски стандарт. Да имаме мандра и кланица, за да затворим цикъла,“ оптимист е Анна-Мария.