Никой не е по-голям от хляба! Тази вече поостаряла българска сентенция важи с цялата си сила и днес. А зърнопроизводителите, без значение дали по време на криза, война или друга ситуация, се явяват като основните хора, отговорни за изхранването на населението и продоволствената сигурност на целия свят. 

Срещаме ви с Даниел Димитров - трето поколение фермер и син на Радостина Жекова - председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Младото момче помага на семейство си в обработването на 14 000 дка земя, от които 250 дка с овошки.

"Дядо ми е човекът, който 1992 г. започва от абсолютно нищо. От един кален двор човекът развива страшно голям бизнес. Той винаги ми повтаря “аз го направих за вас, вие да имате”. А аз всеки път му отговарям: “моята работа не е да гледам твоето, а да го доразвия”. Идеята винаги е човек да се развива - както в личен, така и в професионален план. И ако сме живи и здрави, пожелавам си както на мама, така и на мен - този бизнес да го разрастваме, докато се занимаваме с него и после и моите деца нататък.

Аз от малък съм израснал по нивите, по тракторите. Може би оттам се роди любовта ми, обикаляйки с момчетата по нивите, ядейки най-вкусните домати по поясите. И вече пораствайки, започвайки да мисля за реализация си казах, че няма по-логичен път от този да последвам пътя на родителите ми и да доразвивам собствения бизнес", обясни младият фермер.

В момента Даниел учи и предприемачество в Нов български университет в София. Смята, че това ще му помогне да бъде по-добър в работата си, от гледна точка на администрация и вземане на решения. А полевата работа - тя се учи най-добре на терен. 

"Бих казал, че човек трябва да е много ясно, да общува с хората, тъй като ние обработваме земята на много души. Винаги трябва да си отворен към тях, да изслушваш техните проблеми, както и към другите колеги. Важното е да сме заедно, да си помагаме, защото сам никой нищо няма да успее да направи", добави той.

Идеята за развитие паралелно и на овощни градини идва впоследствие.

"Преди около 10 години решихме, че искаме да се занимаваме с нещо различно от зърнопроизводство. Решихме, че ще се насочим към овощарството. За тези години вече имаме и хладилна база за складиране. Скоро обмисляме да си направим и поточна линия за 100% био сокове. 

Ние вече правим такива, но е друго когато продуктите се бутилират, имат си марка и т.н. 

Овощарството е много хубаво занимание. Със сигурност е по-трудоемко от зърнопроизводството, защото има много ръчен труд, но със сигурност е доста възнаграждаващ труд", каза още Даниел.

Младите хора като Даниел в селското стопанство не са много. Но тенденциите са това да се промени. 

"На тези, които им трябва мотивация, за да се захванат с този бизнес, бих им казал - да, трудно е. Лесно няма. Бизнесът е труден какъвто и да е той, но земеделието носи огромно удоволствие от свършената работа накрая. Да, ти си в прахта. Да, работиш с машини. Да, работиш с много хора. Трябва да разбираш от адски много неща. Ставаш комплексен като човек,  но най-важното за мен е, че накрая има едно голямо възнаграждение за труда, който си положил - да изникне това, което си посял и да знаеш, че допринасяш затова хората да се изхранват", категоричен е той.

В новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) ключов приоритет имат младите хора. В периода 2023-2027 г. за тях са предвидени 3% от общия бюджет на ОСП на България. 

"Също така ОСП помага страшно много на млади земеделци, които искат да се насочат в тази област с проекти, интервенции. Това е една допълнителна стимулация човек да се занимава с този бизнес", заключи Даниел Димитров.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg