Йордан Габровски от Свищов е млад фермер, който е избрал земеделието пред работа в IT сектора. През тази година в стопанството му има промени в отглежданите култури. 


Намаляваме зърнените култури и залагаме на тяхно място домати, пъпеши и ягоди. От зърното нямаме сметка, а и нямаме толкова много площи, затова решихме да опитаме с нещо ново - розови домати и ягоди“, споделя за Агри.БГ младият фермер, който вече предлага продукцията от ягоди всяка сряда на фермерския пазар пред Министерство на земеделието.  Заедно с дядо си Иван те са познати на столичани с уникалните си пъпеши и всички други плодове, отгледани от задружната фамилия. 

През тази година са заложили домати от сорта Розова магия, които ще опитат да отглеждат безколово.  Ще отглеждат и още няколко доматени хибриди. 

Проблемът с напояването в градините е решен, зеленчуците ще бъдат заложени на полето с капково напояване върху найлон. „За доматите тази година ще експериментираме да се отглеждат върху слама. Така е по-екологично, а в полето не остават парчета от найлона“, обяснява младият стопанин, който уточни, че овошките им са пръскани с биологичен препарат вместо с конвенционална химия. 

Четете още: Млад компютърен специалист сменя офиса със земеделската работа

 

Йордан през тази година е заложил на 3 декара ягоди, 15 декара десертно грозде, 15 декара безколови домати, 25 декара дини и към 70 декара пъпеши. 

В част от овощните масиви се садят пъпеши и резултатите са много добри. Между плодовите дървета се отглеждат също и полски култури, като има положителен резултат има и за двата вида, става ясно още от думите на Йордан Габровски. 
Засега той е доволен от добрата ягодова реколта и цената на плодовете. При черешите обаче ще има слаби добиви, защото голяма част от цветовете са останали неопрашени заради промяната в температурите. „Когато цъфтяха черешите беше студено и пчелите не можаха да ги опрашат“, разказва младият фермер.