Вече пет години Здравко Кузманов се занимава със зеленчукопроизводство. А е едва на 25 години. Пътят в земеделието си е избрал сам, пазейки ярки спомени как е помагал на дядо си по полето. 

Четете още: Виктор Асенов, зеленчукопроизводител: Точните партньорства са в основата на успеха в оранжерийното производство

А когато си от района на Петрич, сякаш си длъжен да пробваш с оранжерии. В тях Здравко залага на задължителните за българската трапеза краставици и домати. А на площи на открито допълва със също толкова любими на родния потребител дини, зеле, патладжан, тиквички.

Той и много други негови колеги в района, се доверяват на семената на нидерландската селекционерска фирма Enza Zaden. При него това се случва от самото начало. Залага на сигурно – на сортове, които са доказани във времето и дават отлични резултати.

Като всеки млад човек, Здравко също експериментира, пробвайки нови сортове, но с не повече от 300-500 корена. Види ли, че виреят добре при неговите условия, дава смело напред и залага по-големи площи. 

Към момента неговите фаворити са краставиците Дефенс, салатите Маритима, тиквичките Марчела, доматите Вермиленза и дините Маристо. 

За храненето на растенията разчита на уникалните продукти на Green Ground. Не може без водоразтворимите торове от ново поколение Ultrasol Multipurpose 18-18-18, многокомпонентния течен органичен тор Хумус актив и калиевия нитрат с естествен произход от лидера на пазара SQM. 

За да види с какво още може да си помогне в работата и да постигне още по-добри резултати, младият фермер посещава традиционните Летни открити дни в опитната база на Опора Заден. Отдавна си е записал в календара датите 20-22 юни, когато отново ще посети оранжериите в пловдивското село Цалапица.

„Интересно ми е да видя как се разширява портфолиото на Enza Zaden, включително 15-те нови сорта домати, и кои са най-подходящите програми за хранене на Green Ground. Събираме се доста млади земеделци, обменяме опит и е много полезно за мен като зеленчукопроизводител”, категоричен е Здравко. 

Благодарение на успешното си партньорство с двете компании и дългогодишния опит на техните експерти, фермерът е доволен от плодовете на своя труд. Реализира изцяло на търговци от място и на борсата в село Кърналово. 

До момента разчита на обвързаната подкрепа и на собствени инвестиции. Планира да модернизира оранжериите, като замени отопляемите печки с парни котли. Не е кандидатствал за подпомагане по инвестиционни мерки, но не изключва и това да стане в бъдеще. 

Здравко е още млад и мотивиран да успее със зеленчукопроизводство в България. А най-хубавото е, че се доверява на професионалистите от Опора Заден и Green Ground – една съвсем очаквано добра комбинация. Защото, когато качеството говори, зеленчуците растат сами.

Ако искате да се запознаете лично с младите фермери Здравко Мавродиев от Петричко и Виктор Асенов от Софийско, заповядайте на Летните открити дни на 20, 21 и 22 юни 2024 г. в базата на Опора Заден в пловдивското село Цалапица. Агри.БГ също ще бъде част от тази полезна за производители, търговци, кулинари и експерти инициатива.