Вчера в изключително тържествена обстановка и при много гръмки думи за развитието на българското земеделие премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Мирослав Найденов връчиха договори по мярка 112 на млади фермери от Стара Загора. Излишна тържественост, помпозност и ПиАр на ръководството за нещо, което трябва да е съвсем обикновена практика – млад фермер, кандидатствл по ПРСР, отговорил на всички критерии, спечелил финансиране, получава средства по проекта. Изглежда лесно, наистина, но осъществяването му в България се оказва истинско изпитание за нервите, финансите и оцеляването на кандидатстващия.

Премеждията си по кандидатстването разказва читателят на Село.БГ Благовест:
 
„След стартирането на мярка 112 – Създаване на стопанства на млади фермери, много млади и амбицирани хора решиха да си опитат късмета и подадоха документите си в Областните разплащателни агенции. За някои от тях това беше един жесток сблъсък с бюрокрацията в България. Събирането на пакета документи, които се подават отнемаше време, нерви и пари на бъдещите бенефициенти. И докато всичко изглеждаше толкова ясно и ограничено в срокове, всъщност се оказа един дълъг и изпълнен с нерви процес на чакане. В моя случай нещата протекоха по следния начин:

След подаването на документите, включващи и бизнес плана, който беше изготвен в службата за съвети в земеделието, ги подадох в ОРА. А там толкова любезни ги приеха и с усмивка ме изпратиха да чакам деня, в който ще дойдат на проверка – 10 дена по късно.

Пристигнаха експертите, огледаха културите, установиха, че всичко е както трябва и си заминаха. След това 3 месеца никакви реакции от страна на РА. Наложи се аз да ходя на място и да разбера какво става, защото бях планирал вече изразходването на  част от средствата още в момента, когато ги получа.

Оказа се, че имало някакво забавяне поради големия брой подадени проекти и административния персонал не достигал. Увериха ме, че до 2 месеца всичко ще се нормализира и ще наваксат. След 2 месеца пак отидох да проверя какво става и за пореден път бях излъган. Тогава започна масовата дискусия във форума на Село.БГ във връзка със забавянето на проектите. Всички звъняхме по телефоните и всички оставахме излъгани. На всяко обаждане експертите отговаряха, че договорите ще се разгледат другия месец и така всеки следващ месец звъняхме и получавахме познатия отговор – другия месец.

Породиха се и редица неясноти около изпълнението на бизнес плановете, защото новата стопанска година беше започнала отдавна и всеки се чудеше какво да прави, дали да изпълнява бизнес плана или не. Аз отчасти го започнах, защото последното обаждане в РА ме убеди, че до 15 дни ще бъде разгледан и моят проект и след това ще ме извикат да подпиша, но личните ми средства се изчерпаха и това доведе до редица финансови затруднения  на семейството ми. Парите не достигаха нито за торове, нито за препарати, а когато се налагаше да използваме наемен труд,  трябваше сами да вършим всичко без никаква почивка, за да не провалим реколтата. Наложи се да изтеглим кредит за да подкараме нещата иначе всичко щеше да отиде на вятъра.

Лъжа след лъжа идваше от телефона и затова спрях да звъня. Постепенно нещата потръгнаха и продукцията стана. Вече успявахме да погасяваме всички  разходи и отделяхме парите с които ще живеем, когато нямаме продукция – зимата.

В средата на лятото на 2009 година, ми се обадиха от РА, че договорът ми е готов и ме чакат да подпиша. Това ми дойде като гръм от ясно небе, аз дори вече не мислех за това. Все пак бяха минали повече от 11 месеца, откакто кандидатствах по програмата. Подписах договора и с недоумение разбрах, че трябва да очаквам още една проверка от технически инспекторат. Проверката дойде 40 дни след подписването на договора ми. Беше много странна цялата ситуация. GPS-си, ролетки … търсехме нещо което беше отглеждано през 2008 година и което отдавна го няма защото вече е 2009. Все пак съвпаденията бяха 90 % и експертите бяха доволни.

Вече изминаха 2 месеца от подписването на договора, мина и проверката, но пари не са ми превели. Мисля, че кошмарът започва отново и дори няма да се учудя ако бюджетът няма пари да изплати сумите по първия транш. Остава ни да се надяваме и да си чакаме.

Основните ми впечатления са, че експертите  работещи в министерството на земеделието и храните са тройкаджии, едва изкласили, почти нищо неразбиращи от спецификата на работата в което и да е земеделско стопанство. Може би има един или двама във всяка ОРА, които имат някаква представа от земеделие и другите лежат на гърбовете им. От там следва и забавянето на всички заявления и т.н.

Като човек, който за пръв път се сблъсква толкова сериозно с бавната държавна администрация, се убедих, че всичко зависи само от нас и ако си получим парите, трябва да ги инвестираме по възможно най-добрия начин, за да реализираме добри печалби. В противен случай пак ще трябва да плачем на нечии чужд гръб и да искаме нечия помощ.
Европа ни дава пари, а отгоре не знаят как да ги раздадат на хората. Пожелавам на всички чакащи търпение, здраве и успешни години в земеделието.”

Коментарите и заключенията оставяме за вас...

По темата четете още:

 

Бойко Борисов се изказа неподготвен за парите в земеделието

 

Бойко Борисов, М.Найденов и Калина Илиева – помпозно връчват договори по мярка 112

С над 1 млрд. лв. са надвишени бюджетите на мерки 112, 121, 321 и 322 от ПРСР

Вестник Български фермер отива в групата на Ирена Кръстева и Дилян Пеевски

ВИДЕО КЛИП  "Калина Илиева - репетиция за кръгла маса"