Растителните заместители, използвани за основа и месата, култивирани в лаборатория, няма да бъдат допускани в търговската мрежа с етикет „месо“. Това гласи нов законопроект, уреждащ етикетирането в Мисури, пише EcoWatch.
 
 
Новата регулация забранява на компаниите да наричат „месо“ продуктите на растителна основа, които имитират месо, както и лабораторните им заместители. 
 
„Този закон забранява подвеждащото представяне на продукти като месо, когато то не произхожда от добитък или домашни птици”, пише в проекта на закона. Ако законопроектът бъде окончателно одобрен, Мисури ще е първият щат в Америка, който категорично се справя с проблема.
 
“Това не е проблем само в Мисури. Става въпрос за защитата на целостта на продуктите, за които фермите и семействата с ранчо из цялата страна, които работят усилено всеки ден,” подчерта Майк Диърдж, изпълнителният вицепрезидент на Асоциацията на говедовъдите в Мисури и допълва:
 
„Никога не съм си представял, че ще спорим за това какво е месо и какво не е. Изглежда глупаво. Това обаче е реален проблем …Новото законодателство не направено с цел да задушава технологиите, а да гарантира целостта на доставките на месо и да спести объркването на клиентите”.
 
Според скорошно проучване на Nielsen 23% от потребителите търсят повече растителни протеини на рафтовете. HealthFocus International пък установи, че 60% от потребителите в САЩ заявяват, че намаляват консумацията на месни продукти.
 
Законопроектът за Мисури е подобен на мярката, обявена във Франция през месец май, която забранява на производителите на храни да етикетират растителните продукти като месо.