Държавната фирма „Напоителни системи“ ЕАД, която е собственост на земеделското министерство, отрече днес да има вина за катастрофалното намаляване на водата в река Въча в района на град Кричим. Обезводняването на реката причини масово измиране на риба в района.

Защо екоминистерството глобява „Напоителни системи“?

Дружеството беше посочено като отговорно за екокатастрофата от зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков преди ден на среща, организирана от областния управител на Пловдив Дани Каназирева.

„Започва административно-наказателна процедура към „Напоителни системи“ АД за неспазване изискванията на графика, утвърден от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за осигуряване екологичния минимум за оводняване на река Въча“, каза зам.-министърът. 

Ръководството на „Напоителни системи“ днес отхвърли претенциите на екоминистерството.

„Във връзка с твърдение за неспазване изискванията на график, утвърден от Министерство на околната среда и водите (МОСВ), за осигуряване екологичния минимум за отводняване на река Въча, информираме, че „Напоителни системи“ ЕАД е осигурило необходимия воден обем“, обяви държавната фирма.

Оттам допълниха, че в периода на спиране за ремонти на двете държавни водно-електрически централи - ВЕЦ „Въча 1“ и ВЕЦ „Въча 2“, от 18 до 21 ноември, дружеството е изпълнило указанията на МОСВ за водоподаване от поне 5 куб. метра в секунда с режим на работа 18 часа. 

„Според официална справка, издадена от Националния институт по метеорология и хидрология, среднодневните осигурени водни количества, са били следните: 18 ноември - 7,104 куб. метра/секунда, 19 ноември – 6,567 куб. метра/секунда, 20 ноември - 6,570 куб. метра/секунда, 21 ноември – 7,736 куб. метра/секунда“, съобщиха от „Напоителни системи“.

„На 20 и на 21 ноември рано сутринта в коритото на река Въча не е имало никаква вода, заяви преди ден Денис Исов от Ловно-рибарското дружество „Видрите“, цитиран от БНР.

„След като дойдохме тук установихме агонизираща риба. Беше страшно. Много риба имаше“, разказва Исов. Според него водата е било отклонена към частна ВЕЦ.