На какво се дължи масовият мор на пчелни семейства, за който преди няколко седмици сигнализираха стопани, остава пълна мистерия. Лабораторни проби върху умрели пчели показаха, че причината не е третирането на посевите с препарати за растителна защита.

По сигнал на собствениците на пчелни семейства в добричкото село Средина беше съставена междуведомствена комисия. Тя вече излезе със своите заключителни констативни протоколи. "Причината не са препрататите, не знам от какво е", обясни директорът на Областната дирекция „Земеделие” Стилиян Митев.

Става дума за пет жалби и пет проверки, в които са участвали представители на дирекцията, на Областната дирекция по безопасност на храните, общински ветеринарен лекар, пчелар-проверител, представител на кметството и други отговорни лица. Комисията е със заключение, че няма натравяне с инсектициди. Сигналите за масов мор на пчелни семейства бяха по подозрение, че в землищата около кошерите е пръскано с препарати от местните земеделци.

Специалистите в ОД “Земеделие” в Добрич заявиха, че при подобни инциденти се подава сигнал и се вземат проби до 24 часа, което по тези случаи не е било спазено, т.е. сигналите са били подадени след време. Освен това по Закона за пчеларството, на земеделските стопани се препоръчват поне един или два профилактични прегледи годишно на пчелите, защото понякога масов мор на пчелни семейства е резултат и от немарливо стопанисване. Потърпевшите пчелари от село Средина ще търсят справедливост и по съдебен път. Те смятат, че зад отрицателните проби се крие силно арендаторско лоби.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европейската комисия призна най-сетне за проблема с измирането на пчелите