Цената на гроздето в Северозападна България бележи лек спад в края на сезона. Преди около 2 седмици винените сортове се предлагаха от лев нагоре, но сега вече има по-сромни оферти, които във Видин и Монтана са около 80-90 стотинки за килограм.

Важното - слушайте в AgriПодкаст

„На такива цени съм продавал преди близо 10 години, когато и нафтата, и другите ми разходи за лозето бяха почти двойно по-малко. Добре, че успях да продам повечето грозде в топлите дни. Сега търговията върви вяло заради рязкото захлаждане на времето. Хората се въздържат. Нормално е. На мен лично са ми останали някакви количества и направо се чудя какво да ги правя. Не ми се продава на цени под лев, но вероятно ще се наложи“, коментира стопанинът Веселин Вълков.

Единствените сортове, които сега се продават на сравнително по-високи цени са мискетите. Килограм хамбургски например във врачанско се предлага на лев и 50 стотинки. Традиционно предпочитан в региона обаче е Врачанският мискет.

„Безспорно той има висока захарност и уникален аромат, но в предпочитанията сигурно има и известна доза местен патриотизъм, защото другите мискети не отстъпват в това отношение. Гледам, че в Южна България може да се намерят на цени даже и под 1 лев. Има обаче и друго - като си сметне човек колко ще даде за гориво, за да докара мискет на 60 стотинки килограм от Бургаско във Врачанско например, то пак толкова му стъпва“, пресмята Веселин.

Репортерска проверка на Agri.bg установи, че разликата между цените на винените сортове грозде в Северозапада и тези в южната част на страната са поне между 30 и 40 стотинки на килограм, а мискетите в югоизточната част на България са около два пъти по-евтини.