Изпълнителният директор на ДФЗ Мирослав Николов отрече информацията, която изтече по медиите, за отнет класифициран достъп до данните на фермери и други бенефициенти по програмите за земеделие. "Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) не ми е отнемала достъпа до класифицирана информация", обяви пред Националното радио Мирослав Николов по повод появилите се информации, че ДАНС е отнела достъпа на Изпълнителния директор на ДФЗ - Мирослав Николов и неговата заместничка - Виолета Александрова до класифицираните данни на бенефициентите и фермерите. 

 

Късно снощи изтече информация, че ДАНС е отнела достъпа на Изпълнителния директор на ДФЗ - Мирослав Николов и неговата заместничка - Виолета Александрова до класифицираните данни на бенефициентите и фермерите след разразилите се скандали между ДФЗ и МЗХ. Земеделски и бизнес организации вече предупредиха, че заради войната между земеделския министър Димитър Греков и шефа на фонда Мирослав Николов, България рискува загуба между 500млн. и 2 млрд. лв. В Европейската комисия също гледат с недоверие към страната заради случващото се в ДФЗ.

 

[news]

 

Ето как коментира тази сутрин Мирослав Николов: „Бяха изпратени длъжностни лица от министъра на земеделието, които да се опитат да вземат достъпа ми до класифицирана информация. Но в бързината не бяха изпълнени всички процедури и към момента няма такова нещо. Документите не бяха изготвени коректно и бяха намесени други лица. Това е поредното доказателство за натиска, който се прилага над Фонда. Достъп имам от два месеца и тази процедура, която са стартирали, може да бъде обжалвана, каза Николов. Но аз вече съм объркан, защото се оказа, че половината от УС вече е подменен и не мога да бъда сигурен кой е член и кой не е член. В УС имаше хора, които бяха за първи път на такова заседание. Продължават промените с цел да бъде възпрепятствана работата на Фонда. Доколкото моята информация е вярна, знам, че г-н Гечев вече не е член на УС.

Изпълнителният директор на ДФЗ не потвърди подадените оставки от членове на Управителния съвет на Фонда, с мотив, че не е видял писмени заявления. Николов съобщи още, че от Управителния съвет на Фонда са освободени тримата заместник-министри на земеделието: „Но аз вече съм объркан, защото се оказа, че половината от УС вече е подменен и не мога да бъда сигурен кой е член и кой не е член. В УС имаше хора, които бяха за първи път на такова заседание. Продължават промените с цел да бъде възпрепятствана работата на Фонда. Доколкото моята информация е вярна, знам, че г-н Гечев вече не е член на УС. Не съм видял подаване на оставки и не мога да коментирам“.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!