Министър Мирослав Найденов заяви, че земеделските училища ще преминат към Общините. "Амбицията беше оптимизацията на техния брой да се случи по-бързо, но се оказа, че евентуални сливания или закривания на училища срещат сериозна съпротива от страна на местната власт, посочи Найденов. Против се обявиха кметове, други представители на местни институции. Оказа се, че има и социален елемент – учители и персонал ще останат без работа. Затова минахме на варианта да ги прехвърлим към общините, които ще имат възможност сами да преценят тяхното съществуване и под каква форма", заяви още Найденов.

 

Към момента земеделските училища са на подчинение на МЗХ и значителна част от бюджета на министерството отива за тяхна издръжка. С предложената промяна отговорността към специализираните аграрни училища ще се прехвърли към Общините, които само за последните 7 години "оптимизираха"  чрез закриване над 60% от училищата в селата.

 

Сериозен проблем в селскостопанските училища не е просто високата им бройка, а и това, че те работят така, както са работили и преди 30 години. Именно затова е необходимо въвеждането на нова модерна система на обучение, която да подготвя качествени и квалифицирани кадри за селскостопанския бранш, е мнението на повечето от хората в бранша.