Днес министър Мирослав Найденов спря в Плевен на път за Варна, където ще участва в национален форум на Националната асоциация на земеделските производители в България.

При откриването на форума членовете на асоциацията обявиха подкрепата си за предстоящите от 18 февруари протести на зърнопроизводителите заради неизплатени субсидии.

„Те няма как да не подкрепят Националната асоциация на зърнопроизводителите – от чиста солидарност трябва да го направят. Вече коментирах решението на зърнопроризводителите на протестират – сигурно имат основание и аз им се извиних за това, че не можем да изпълним очакванията им и предварително поетите към тях ангажименти. Но да продължим да държим и в последните месеци до изборите финансовата стабилност е по-важно. Надявам се те да го разберат, защото в последна сметка може би след около месец те ще си получат средствата. Ако ние за този един месец емитираме дълг от около 1 милиард лева, това ще донесе последици в десетки и милиони. Прогнозите на финансовото министерство са, че разходите по емитирането на този дълг около 100 милиона лева. Защо за един месец да бъдат хвърлени на вятъра 100 милиона”, така министър Мирослав Найденов отговори на въпрос на Фермер.БГ как ще се справи с протестите на зърнопроизводителите.

И допълни, че обещанието за изплащане на субдиите в сектора наистина беше до 31 януари и споразумението е подписано още преди 1.5 години. „Тогава сме смятали, че както всяка година през януари ще има достатъчно постъпления. За съжаления, кризата е сериозна и постъпленията не са достатъчни. Трябваше да бъде платен дългът на Милен Велчев, промени се данъчното и осигурителното законодателство, които всъщност направиха така, че в първите месеци постъпленията в бюджета да са по-малко. От това пък се възползват много фирми в България”.

Има ли изход от ситуацията и как го вижда министър Найденов, питаме. „Изходът е следният – или изчакваме още месец, за да можем да съберем средствата, или емитираме дълг. Искаме единствено разбиране от тяхна страна. Правим го месеци преди изборите и това ни трупа негатив – чисто политически негатив. Лесно е да емитираме дълга и да кажем, че следващото правителство ще плаща лихвите. Ами ако ние сме следващите? Категоричен съм, че това е пример за държавническо мислене, различно от популизма. Защото тези 100 милиона след това трябва да ги платят всички”, коментира Мирослав Найденов.

Той не скри, че министерството и правителството правят необходимото да се подпомага селското стопанство във всичките му сектори. Министър Найденов припомни, че само преди няколко дни бяха изплатени 28 милиона лева на животновъдите. За 21 февруари пък е насрочен Консултативен съвет по тютюнопроизводство, на който трябва да се постигне консенсус за различните сортове и групи тютюни. След това към сектор тютюнопроизводство ще тръгнат 73 милиона лева, увери земеделският министър.
„Смятаме, че зърнопроизводителите като най-стабилния бранш биха могли да проявят разбиране. Отново с извинението, че не сме спазили срока 31 януари”.

Мирослав Найденов сподели, че връщане от среща с гръцкия си колега е видял огромно количество техника на метри от границата. Разговорите, които са били водени, са били в посока да не се блосира българската граница. „Аз видях – техните трактори са на пътя. Стотици трактори, докато пътувах до Солун, бяха излезли на пътя и им трябват метри да препречат границата и да блокират магистралите. Повярвайте, там ситуацията е много, много по-тежка. И гърците ни завиждат, че имаме финансова стабилност и можем да ползваме финансовите инструменти когато ни се наложи”, каза в заключение министър Найденов.

От Плевен към Варна аграрният министър тръгна с надеждата да получи разбиране от страна на Националната асоциация на земеделските производители. И да не се стигне до блокиране на пътища.

На конкретен въпрос ще отстъпи ли, ако бъдат блокирани пътища, Мирослав Найденов не даде конкретен отговор. Каза само, че е наясно, че разговорите му във Варна няма да са лесни. И допълни, че настроенията към него са враждебни, но той, за разлика от предишните министри не се крие.

„Ще продължа да се мъча да ги убеждавам, че те са част от гражданското общество и плащането на излишни 100 милиона лева само защото плащането трябвало да се случи през януари, не е разумно. Ние сме най-бедната държава, икономиката ни е такава и зърнопроизводителите са част от тази икономика”, каза още Мирослав Найденов.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!