Боновете, които земеделските производители ще получат, за да не плащат пълния размер на акциза върху горивата, използвани за обработка на земята, ще бъдат поименни, обяви земеделският министър Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол. От думите му не стана ясно кога точно ще стартира приема на документи за ваучерите, но припомни, че нужните 70 милиона лева са заложени в бюджета за тази година.

 

Помощта с годишен бюджет от 70 млн. лв. ще се разпределя на два етапа. В рамките на първия етап земеделските производители ще декларират земя и животни и ще дават прогноза за разход на гориво, като се задължават да водят дневник за това използвано гориво. Министерството на земеделието и храните ще прави корекция на прогнозата на земеделските производители само в случай че тя превишава повече от десет процента от изчислената консумация на базата на одобрената методика. Ще се издават ваучери за закупуване с отстъпка от 60 процента на така изчисленото гориво.

 

В рамките на втория етап земеделците ще декларират реално изразходеното вече гориво и ще предоставят копия от фактури на съответните дневници.

 

Министърът не можа да каже датата, на която ще бъдат получени тези ваучери, тъй като „ценни книжа и тяхното издаване се администрира от Министерството на финансите."

Найденов допълни, че е издал заповед за стартирането на процедурите, но по настояване на браншови организации началото е било отложено. Земеделците са поискали отсрочката, за да може повече от тях да се пререгистрират като производители и да се възползват от мярката.

В рамките на контрола земеделският министър разясни и причините управляващите да вземат решение дървесината занапред да може да се продава през борсата. По думите му сега комисионната на посредниците е стигнала 10 на сто, а с промените тя ще бъде 0.2 %.

 

До края на юли страната ни да изпълни изискванията за хуманно отношение към кокошките носачки, се ангажира още министър Найденов. По думите му на страната ни няма да бъдат наложени санкции по въпроса.

 

Найденов използва парламентарната трибуна, за да отговори на критиките, че присъствието на министри при бедстващите в село Бисер е ПР акция. Той беше категоричен, че това не е така. "Ако смятате, че престоят на министри в селото в четири дни е ПР акция, аз ви давам думата си, че тези хора имат нужда от нас. Ситуацията беше изключително тежка и нашето присъствие там доведе до това тя да се нормализира възможно най-бързо", добави министърът.