Българската селскостопанска продукция е много качествена и България има изключително голям потенциал за производство на качествени и вкусни храни. За съжаление обаче в последните години водената политика в сектора не позволява на българските производители да реализират продукцията си. Страната ни се превърна в нетен вносител на храни заради лошото управление, заяви министър Мирослав Найденов, който се срещна с посланика на Япония в България Н. Пр. Цунехару Такеда .

Цунехару Такеда посочи, че българското кисело мляко държи дял от около 60% на японския пазар.  Близо 40 милиона японци консумират кисело мляко. „Ел Би булгарикум” ЕАД, единствената държавна фирма в млекопреработвателния сектор, която държи оригиналната закваска за българско кисело мляко и японската компания „Мейджи Деъриз” работят успешно по три лицензионни договора за развитие на производството на млечни продукти на база млечно кисели бактерии.

Посланикът каза, че България е известна и с розовото си масло в Япония. Според Такеда България е интересен вносител на хранителни продукти, защото са качествени, вкусни и екологично чисти. Можете да разширите износът на плодове, зеленчуци, свинско и пилешко месо, както и на български вина за японския пазар, обясни посланикът.

Земеделски производители коментираха пред Фермер.БГ, че управляващите трябва не само да констатират, че българското производство е качествено, но и да положат реални грижи за запазването му и за реализацията на българските продукти на пазара. Трябва да има целенасочена държавна политика срещу вноса на некачествени заместители на млякото за сирене и други млечни продукти. Трябва да се ограничи и вносът на плодове и зеленчуци от съседни държави, които са на много по-ниски цени, категорични са фермерите.