Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще присъства на протеста на животновъдите на АМ „Тракия” в четвъртък – 1 април. Пред журналисти Найденов каза днес, че е разговарял много пъти с фермерите и е наясно с исканията им. Министърът заяви, че знае, че животновъдите не протестират срещу правителството на ГЕРБ.

Той заяви още, че не е възможно да бъде преразгледана глава „Земеделие” от договора за присъединяване на България към ЕС, каквото искане поставиха животновъдите. Възможно е преразглеждане на нивата на подпомагане за агросектора, с които България е влязла като член на ЕС. „Аз това съм им го казал, че за да направим това, трябва да имаме много силни аргументи, затова има кризисен щаб по тяхно искане. Ще го подсилим чисто експертно ако трябва”, каза той.

На вчерашния европейски съвет на министрите по земеделието, Мирослав Найденов е поставил исканията на животновъдите по отношение на бъдещата Общата селскостопанска политика (ОСП) и Стратегията 2020. „Поставих искането по-бързо да бъдат изравнени нивата на субсидиите между новите и старите членки, както и да отпадне историческият подход. Имам подкрепа и от други страни, най-вече на новите членки”, каза той.

Протестът на животновъдите ще се проведе на АМ „Тракия” на разклона за село Труд в четвъртък – 1 април от 12.00 часа.