Социалните дейности не са непозната територия за министър Мирослав Найденов, стана ясно от днешните събития, предимно свързани с мероприятия около контрола на храните. Все по-често говорещия за хранителни изделия министър днес даде интервюта само на тема храни. Също днес той откри кампанията "Великден безопасен" със същия размах, както и тази за Коледното пазаруване на храни, на което беше патрон.

Нещо повече, министърът не само присъства като официално лице на подобно мероприятие, а със своите изказвания, отправени към потребителите на храни, отново успя да плени сърцата им с уникална идея за социална подкрепа за бедстващите българи. И докато фермерите си скубеха косите, продължително гледайки актовете, които ги карат да върнат уж надвзети субсидии за стари периоди, то министър Найденов обясняваше със самочувствие и доза умиление колко хубаво би било се създадат хранителни банки за социално слабите.

Целта била повече типични и традиционни за празниците храни да стигат до социално слабите. Предложението ще бъде обсъдено от кабинета, а самото то идвало от бизнеса, оправда се по-късно Найденов, допълвайки че има такава европейска и американска практика. Става дума за това, изтеглените от пазара хранителни продукти да отиват в социалните домове, ако са годни за употреба, като бъдат освободени от ДДС. „Идеята е стоки с нарушена опаковка или с изтичащ, но не и изтекъл срок на годност, които следва да бъдат изтеглени от търговските вериги, да могат да бъдат поемани от тази хранителна банка, и след това да стигат до социалнослабите", разясни земеделският министър.

В момента се обработват данните за цените на основните хранителни продукти, сред които олио, брашно и захар. Това е част от действията на работната група, която се създаде, за да контролира цените по веригата производител- преработвател- търговец.„Важно е да се повтори, че производителят носи отговорност за безопасността и качеството на храните", припомни министър Найденов.

Агенцията по безопасност на храните вече е иззела над 100 000 яйца и 100 агнета. Председателят на агенцията Йордан Войнов заяви, че от 18 април ще заработи и горещ телефон, на който недоволни потребители ще могат да подават сигнали.

А за земеделието?... Какво ще кажете за санкциите... пресконференцията свърши, прожекторите изгаснаха, журналистите се разбягаха. След вечерните емисии с новини отново някой ще бъде герой, отново градските хора ще казат "евала" и ще коментират колко им е симпатичен Мирослав Найденов, дъвчейки си салата с турски краставици и йордански домати.

 


© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!