С един куршум – 2 заека.

За какво става въпрос?...

... почакайте, нали Министър Мирослав Найденов предпочита мечки? Вижте последните законодателни промени предложени от депутата Емил Димитров ( ГЕРБ ) , според които разрешителните за отстрел на мечки и диви кози трябва да се издават от Министъра на земеделието. Знаем, че Найденов е запален ловец, дотолкова даже, че преди време заплаши с отстрел депутатката Корнелия Нинова…

 

… Още в началото на своя мандат, може би вдъхновен от медалите Стара планина, които раздава Георги Първанов, аграрния министър Найденов захапа темата с качеството на храните и въвеждането на едноименния стандарт. В продължение на повече от 12 месеца вълна от непрестанни PR кампании на тема качество на храните заля утринни, обедни и вечерни блокове на телевизиите, запълни цели страници във вестниците, облъчи радио-ефира и голяма част от електронните издания в интернет. Плъзна информация, че PR-ът през покланящите се и досега пред земеделския министър медии и социологически агенции е струвал на Държавния бюджет над 6 000 000 лв. И това по време на криза!

 

Журналистите свикнаха да говорят по важната тема за качеството на храните с една не дотолкова сериозна ангажираност. Не се чуха обаче въпросите и отговорите на истинските проблеми в тази тема. Също така всички забравиха фактът, че именно Мирослав Найденов, като кадър на ДПС в продължение на 2 години бе главен секретар на НВМС. Точно по него време ветеринарни инспектори от Краун Ейджънс установиха, че в страната са били внесени над 100 тона старо месо от Ирландия, заразено с диоксин. Месото е внесено с тирове през митница „Оряхово“ и това е ставало със знанието на Найденов, установи по-късно наредена проверка от тогавашния шеф на НВМС Жеко Байчев. Парите от контрабандата трябвало да бъдат разделени с министър Нихат Кабил. По-късно самият Байчев беше уволнен без мотиви от временно-спуснатият за земеделски министър-Валери Цветанов.

 

С темата за качеството на храните Мирослав Найденов забрави важните и проблемни въпроси, които седят пред родното селско стопанство. Цялата му енергия и екип през последните месеци са съсредоточени към PR-а покрай „контрола” на храните и подготовката на общественото внимание към нуждата за създаването на Агенция по безопасност на храните. Така Найденов уцели 2 заека с 1 куршум.

 
Хем PR, хем Агенция за храните
 
 

В едномесечен срок от влизането в сила на закона, Найденов иска от финансовия министър Симеон Дянков - 7 000 000 млн. лв. за ремонт и преструктуриране на офисите на сегашната НВМС, които ще се ползват от бъдещата Българска агенция по безопасност на храните ( БАБХ ), както и 3 000 000 лв. за нуждите на Центърът за оценка на риска ( ЦОР ), който ще е юридическо лице в структурата на БАБХ.

 

Според проекто-закона за създаването на БАБХ, агенцията ще постави ръка върху всички компании, които са по производствено-търговската хранителна верига, което по справка на Фермер.БГ са над 150 000 фирми. Така нареченият пък „Център за оценка на риска” ( ЦОР ), ще извършва също „научни” оценки и за изследвания за генно-модифицирани организми ( ГМО ) като по информация на Фермер.БГ ще бъде ръководен от Управителен съвет, в който ще членуват видни аграрни „учени”. Всички отлично си спомняме изявленията на близките до Мирослав Найденов застъпници на ГМО, които през Февруари т.г. в участие в предаването Референдум на БНТ яростно се опитваха да манипулират общественото мнение и да убедят колко е полезно и перспективно отглеждането на ГМО в България. Един от тях бе Божин Божинов - декан на Агрономически факултет в Аграрния университет в Пловдив и експерт към Асоциацията на земеделските производители в България ( АЗПБ ), която също неколкократно се обяви ЗА отглеждането на ГМО, а през лятото назначи в МЗХ свой заместник министър в лицето на Светлана Боянова. Източници на Фермер.БГ заявиха, че именно Божинов и хора около него ще са в управителната структура на новата Агенция по храните. На практика застъпниците за ГМО ще осъществяват "контрол" над ГМО. Какъв Параграф 22 !!!

 

Освен, че ЦОР ще прави анализи и изследвания за ГМО, в проекто-закона за създаване на БАБХ са предвидили, че от Държавния бюджет ще трябва да се отделят пари за „научно-изследователски проекти”, „издателска и просветна дейност”, „стипендии на редовни докторанти за придобиване на образователна и научна степен – доктор”, „независими научни експертизи” и „участия в международни мероприятия”.

 
 

По предварителна информация на Фермер.БГ, в новите структури БАБХ и ЦОК ще бъдат трудово заети около 2700 чиновници. Бюджетът нужен за функционирането на двете структури е около 70-75 млн.лв./годишно, според предварителните изчисления. БАБХ ще обедини в себе си Националната ветеринарно-медицинска служба, Националната служба за растителна защита ( с изключение на Института за защита на растенията ) , Дейностите на Националната служба по зърното и фуражите и Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи. В БАБХ преминават и документацията и дейностите от Областните служби „Земеделие”, свързани с контрола и качеството на пресните плодове и зеленчуци. Същото ще се случи и с РИОКОЗ по отношение на контрола върху храните.

 

Регистрацията на обекти за производство или търговия с храни в България същото ще се осъществява от новата агенция, но от нейните 28 регионални клонове, които ще носят абривиатурата – ОДБХ ( Областна дирекция по безопасност на храните ).

 

Новият закон се очаква да влезе в сила на 01.01.2011, след като бъде подкрепен от ГЕРБ и управляващата коалиция. След като правителството и парламентът одобрят създаването на новата структура, ще е необходима промяна в още 12 закона. Сред тях са законите за храните, за ветеринарно-медицинската дейност, за животновъдството, за здравето и др. Ще се наложи и промяна в наредби, устройствени правилници и други поднормативни актове.

 

© 2010 fermer.bg

Не пропускайте по темата:

-

Търговци изкупуват болни животни и мърша. Месото отива за салами и кайма

-

С уникални PR кампании Мирослав Найденов измества общественото внимание от проблемите в агро сектора

-

Министър Мирослав Найденов гордо разказа как е крадял салами като ученик!

-

Обратно на изявленията на Мирослав Найденов - много застъпвания на земеделски земи и през тази година