Министър Мирослав Найденов издаде заповед, с която се постановяват таксите за паша на селскостопански животни в държавни горски територии.

 

Пашата на селскостопанските животни в горските територии - държавна собственост ще може да се извършва законосъобразно само след заплащане на следните цени за 2012 година:


- едър рогат добитък – за 1 брой – 1,50 лв
- коне, катъри, магарета и мулета – за 1 брой – 0,80 лв
- овце – за 1 брой – 0,30 лв
- свине – за 1 брой – 2 лв
- кози или ярета до 3 броя – за 1 брой – 2 лв
- кози или ярета до 5 броя – за 1 брой – 2, 50 лв
- кози или ярета над 5 броя – за 1 брой – 6 лв.

 

От заповедта става ясно, че събраните средства ще постъпват в съответното държавно предприятие по чл. 163 от Закона за горите. За заплатената цена на лицата трябва да се издава документ, върху който същите собственоръчно да положат подпис, с който да декларират, че са запознати със заповедта на кмета на съответната община, издадена на основание чл. 125, ал. 1 от Закона за горите, а именно че до края на месец февруари, кметът на общината издава заповед, в която се посочват горските територии, в които е забранена пашата на селскостопански животни. Заповедта се обявява на видно място в сградата на съответната община, район, кметство или населено място и се издава въз основа на постъпили до края на месец януари писмени предложения от директорите на държавните горски стопанства или държавни ловни стопанства - за горските територии - държавна собственост;  кметовете на райони и кметства и кметските наместници - за горските територии - общинска собственост; собствениците - за горските територии.

 

Заповедта се издава при съобразяване с ограниченията и забраните, предвидени в заповедите за обявяване и в плановете за управление на защитени територии и защитени зони.



Контролът по изпълнение на заповедта ще бъде на инж. Бисер Дачев – Изпълнителен директор на ИАГ.

 

© 2012 Fermer.BG